Günde bir kadeh, alkole bağlı kanserleri artırıyor
Her gün bir kadeh alkolün kalp ve şeker hastalıklarına iyi geldiği yönündeki iddialar bilimsel olarak çürütüldü. Araştırmaya göre alkol kullanımı için güvenli bir eşik yok. Az miktarda alkol alımı bile kanser riskini önemli derecede artırıyor. Mesela, kadınlarda meme kanserine bağlı ölümlerin yüzde 15’inin sebebi alkol.
Amerika Birleşik Devlet-leri’nin saygın bilimsel tıp dergilerinden ‘American Journal of Public Health’ Nisan 2013 sayısında ezber bozan bir araştırmaya yer verdi. David E. Nelson imzalı makaleye göre, düşük miktarda alkol tüketimi ile kanser arasındaki ilişki bilimsel olarak kanıtlandı. Buna göre erkeklerde günde 1,5 kadehten az alkol tüketimi, alkole bağlı oluşan kanserlerin yüzde 16 ila yüzde 25’ine kadar yol açıyor. Kadınlarda günde bir kadehten az alkol tüketimi ise alkole bağlı gelişen kanserlerin yüzde 31 ila yüzde 51’ine kadar neden oluyor.
Buna göre bazı yayınlarda kalp ve şeker hastalığına karşı düşük doz alkolün koruyucu etkilerinden söz edilse bile alkol, başta kanser olmak üzere pek çok hastalığa ve bu şekilde kurtaracağı hayatların 10 katı kadar ölüme yol açabiliyor. Alkol kullanımı, dünya genelindeki ölümlerin yüzde 4’üne neden oluyor. Alkole bağlı ölümlerin en sık nedenleri arasında kanser, kalp hastalıkları, sindirim sistemi hastalıkları yer alıyor.
Çalışmada 2011 yılında yayımlanan bir makaleye de atıfta bulunuluyor. Buna göre 8 Avrupa ülkesinde 350 binden fazla kişi arasında araştırma yapıldığı ve alkol kullanımının erkeklerde görülen kanserlerin yüzde 10’undan kadınlarda ise yüzde 3’ünden sorumlu olduğu sonucuna yer veriliyor. Düşük dozda olsa bile alkol kullanımında ağız içi, yutak, gırtlak, yutma borusu, pankreas ve karaciğer kanserlerinin gelişme riski artabiliyor.
“Alkolle mücadele ‘Ulusal Kanser Önleme’ programına alınmalı”
Çalışmayı değerlendiren Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Tıp Fakültesi Medikal Onkoloji Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bülent Yalçın alkolün, özellikle de şarabın, kalp hastalığına karşı olumlu etkilerine dair haberlerin gerçeği yansıtmadığını belirtiyor. Aynı zamanda Ulusal Kanser Danışma Kurulu Başkanı olan Prof. Yalçın, “Günde 1 kadeh alkol alımının bile kanser ve kansere bağlı ölümler bakımından oldukça riskli olduğu bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Alkolün kalbe etkisi olumsuz olup, iddia edildiği gibi üzümden elde edilen şarabın kalbe faydası, içerdiği alkolden değil, içerdiği üzüm suyundaki “resveratrol” denen molekülden kaynaklanmaktadır.” diye konuşuyor. Alkolle mücadelenin Sağlık Bakanlığı’nın kanser tarama programlarında yer almadığını söyleyen Yalçın şu uyarı yapıyor: “Sağlık Bakanlığı, alkolle mücadeleyi, Ulusal Kanser Önleme programlarına alarak halkı bilinçlendirmeye yönelik çalışmalarda bulunması gerekir.”
No Comments
Only registered users can comment.
Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.
Write a comment