Geçmeyen öksürük ‘bahar nezlesi’ habercisi olabilir

Geçmeyen öksürük ‘bahar nezlesi’ habercisi olabilir

Manisa’nın Kula İlçesi’ndeki Kula Devlet Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Doktor Mevlüt Çetin, geçmeyen öksürük ve hapşırmaların bahar nezlesi (alerjik rinit) olabileceğini söyledi. Dr. Çetin, insan hayatını olumsuz etkileyen bu hastalığın uzun vadede ruhsal bozukluklara yol açtığını belirtti.

Alerjik rinitin hayatı tehdit etme özelliği olmayan; ancak hastanın günlük aktivitelerini etkileyerek yaşam kalitesini belirgin şekilde bozan bir hastalık olduğunu belirten Dr. Mevlüt Çetin, hastalığın belirtileri ile ilgili açıklama yaptı. Dr. Çetin, “Gece yattığınızda geniz akıntısı, öksürük, gün içerisinde de sürekli hapşırma, burun akıntısı ve kaşıntısı problemi yaşıyorsanız, bu durumun sebebi alerjik rinit olabilir. Alerjik rinit, ortamda bulunan alerjenin nefes alma esnasında burun iç yüzeyine yapışması sonucu duyarlılığı olan kişilerde; hapşırma, burun akıntısı, burun ve genizde kaşıntı, burun tıkanıklığı ve damakta kaşıntıya neden olur. Burun akıntısı devam ettiği için hasta geceleri geniz akıntısı ve öksürük ataklarından yakınır; gündüz ise sürekli geniz temizleme ihtiyacı olur. Alerjik yakınmalar bu hastalarda; baş ağrısı, burun kanaması, uyku bozuklukları, konsantrasyon bozuklukları ve performans düşüklüğüne neden olur. Konsantrasyon bozukluğu nedeniyle hasta çocuk ise okul başarısı, erişkinse iş başarısı düşer. Bunlar da uzun vadede ruhsal bozuklukların çıkmasına neden olabilir” dedi.

Dr. Çetin, alerjik rinitlerin ev tozu akarı, mantar, hamam böceği, kedi, köpek, kuş gibi evcil hayvanlar ve bitki polenlerine bağlı olarak görülebileceğini vurguladı. Dr. Çetin, ağaç, yabani ot, hububat polenine bağlı da oluşabileceğine dikkat çekti. Alerjik rinitin, genellikle göz nezlesi, alerjik sinüzit veya astımla birliktelik göstereceğini hatırlatan Dr. Mevlüt Çetin, gözlerde yanma, batma, kaşınma, sulanma gibi bulgular da görülebileceğini hatırlattı.

SİGARA DUMANINA DİKKAT 

Solunum yolu alerjisine yol açan alerjenler haricinde; stres, hava kirliliği, sigara dumanı, deterjan ve parfüm gibi kimyasal maddelerin de alerjik yakınmaların ortaya çıkmasında tetikleyici rol oynadığını vurgulayan Dr. Mevlüt Çetin, “Tanı için muayene ve birtakım tanı testleri yapılmalıdır. Kişinin şikayetlerinin hangi alerjene bağlı olarak ortaya çıktığını saptamak için alerji deri testleri uygulanabilir. Tedavide temel yöntem, tüm alerjik hastalıklarda olduğu gibi alerjenden korunmaktır. Alerjik rinit tanısı kesinleştirildikten sonra tedavi için izlenecek yol, alerjilerden kaçınma ve korunma, ilaç tedavisi ve seçilmiş hastalarda aşı tedavisi uygulanması şeklindedir” diye konuştu.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.