Fazla kilolar, uyku apnesi ve horlamayı artırıyor
Kulak Burun Boğaz Uzmanı Doç.Dr. Şerife Uğur, bu çağın en sık rastlanan hastalıklarından biri olan uyku apnesinin tedavi edilmemesi durumunda hayatın her alanında olumsuzluklara neden olabileceğini söyledi. Uyku apnesi yalnızca uykuda değil, günlük hayatta da yaşamı tehdit ettiğini belirten Doç. Şerife Uğur, “Kilo fazlalığı olanlarda uyku apnesini rahatsızlığı görülebiliyor ve kilolar horlamayı arttırıyor. Obez bireyler daha çok horlamakta. Uykunuzla ilgili en ufak bir şüpheniz varsa mutlaka hekime müracaat edin.” diye konuştu.
Uzmanlar, bu çağın en sık rastlanan hastalıklarından biri olan uyku apnesinin tedavi edilmemesi durumunda hayatın her alanında olumsuzluklara yol açtığını bildirdi. Uyku apnesi hastalarında, kandaki oksijen miktarının azalmasına ve uykusuzluğa bağlı olarak dikkat kaybı, gündüz işte ve otomobilde uyuklama ihtiyacı, sabah baş ağrıları, cinsel problemler, tansiyon yüksekliği, kalp hastalıkları, beyinde inme, kilo alımı ve benzeri birçok sorunun gözlendiğini vurgulandı. Turgut Özal Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Kulak Burun Boğaz Bölümü uzmanlarından Doç. Dr. Şerife Uğur, uyku sorunu ve horlama gibi şikayetiyle gelen kişileri uyku merkezinde tedavi ettiklerini söyledi.
Özellikle trafikte uyuma şikayetiyle kendilerine müracaat edildiğini söyleyen Uğur, uyku merkezine yatırdıkları hastaların uyku durumlarını bir gece boyunca gözlemlediklerini aktardı. Hastaların uzman tarafından kameralarla izlendiğini vurgulayan Uğur, elde edilen testlere göre rahatsızlığı teşhis ettiklerini dile getirdi. Doç. Dr. Uğur, “Uyku apnesi nedeniyle trafik kazası geçiren sayısı bir hayli fazla. Bize bu şikayetle başvuran kişileri 1 gece otel odası rahatlığındaki laboratuvarda yatırıyoruz. Tabi hastanın başına, karın ve bacaklarına bazı kablolar yerleştiriyoruz. Uyku sırasında nefes durması olup olmadığına ve uyku evrelerine bakıyoruz.” şeklinde konuştu.
SOLUNUM DURMASINA DİKKAT
Uyku laboratuvarının teşhiste yol gösterici bir test olduğunu ifade eden Uğur, “Test esnasında hastaların uykusu kayıt altına alınıyor. Bu testler sonucunda en sık apsiktik uyku apnesi yani uykuda solunum durması sendromunu görüyoruz. Solunum durma sayısının fazlalığı hayli tehlikeli bir durum. Uyku esnasında nefes durması ani ölümlere, hipertansiyon gibi hastalıklara neden olabilir. Uyku apnesi hastası kişilerin trafik kazasına neden olma riski hayli yüksek. Çünkü ya dikkatleri dağınık oluyor ya da direksiyon başında uyuyorlar.” diye konuştu.
KBB Uzmanı Doç. Dr. Şerife Uğur, kilo fazlalığının uyku apnesini ve horlamayı arttırdığını, obez bireylerin daha çok horladığını da söyledi. Fazla kilosu olan hastalara sağlıklı kilo vermeyi önerdiklerinin belirten Uğur, “Kilo oranı arttıkça bireylerin uykuda horlama ya da solunumlarının durması sorunu da artıyor. Kilo bireylerin rahat nefes almasının önünde engeldir.” ifadelerini kullandı.
No Comments
Only registered users can comment.
Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.
Write a comment