Faydası bilinmeyen bitkisel ilaçları kullanmayın
Kanser, kalp rahatsızlığı, romatizma, şeker ve benzeri birçok kronik hastalıkların tedavisi ve bu hastalıklarla ilgili ilaç kullanımı için uzun bir süreç gerekebiliyor. Bu durum hastalarda bıkkınlık, hastalıktan bir an önce kurtulma gibi istekleri oluşturuyor. Bu hastalara kimileri faydasını bilmediği, kulaktan dolma bilgilerle bitkisel ilaçlar önerebiliyor. Televizyon kanallarında sayısı artan bitkisel ilaç reklamları da hastayı, hastalıktan kısa sürede tek doz kullanımda kurtaracağı bilgileri, bu ilaç kullanımını cezbediyor.
Uzmanlar, hiçbir araştırması ve hangi hastalıklara iyi geldiği tam olarak araştırılmayan bu ilaçların kullanılmamasını uyarıyor. Bazı bitkisel ilaç kullanımının hastalıkların seyrini değiştirerek hastayı zor durumda bıraktığı gibi ölümle de sonuçlanabildiğine dikkat çekiyor. Son zamanlarda, hastalığından kurtuluş olmadığı düşüncesiyle hareket ederek bitkisel ilaç kullananların rahatsızlanarak acil servislere başvuru sayısında artış olduğu ifade ediliyor.
Kayseri İl Sağlık Müdürü Dr. Ahmet Öksüzkaya; kronik, uzun süreli, tamamen geçmeyen, sürekli bir tedavi almayı gerektiren hastalıkların bazen insanlarda tedaviden bıkkınlık oluşturabildiğini belirtti. Öksüzkaya, sürekli bir ilaca bağımlı yaşamaktansa kısa süreli uygulanan bir tedavi ile bu hastalıktan kurtulmak fikrinin de artık insanların kulağına hoş geldiğine işaret ediyor. Ya da bazı hastalıkların çok uzun süreli ve zor tedaviler gerektirmesinden dolayı buna alternatif olarak sunulan sadece bir bitki içip hastalıktan kurtulmak fikrinin insanları cezbettiğini ifade ediyor. Bazen de maalesef tüm çabalara rağmen tıbbın da çaresiz kaldığı durumlar oluştuğunda insanların bir mucize olarak sunulan tedavilerle umutlandıklarını hatırlatıyor.
Dr. Ahmet Öksüzkaya, bir bileşiğin ilaç olarak piyasaya çıkmasının yaklaşık 12-15 yıllık çalışmaları ve ciddi bir maliyeti gerektirdiğine dikkat çekerek, süreci şöyle anlattı: “Bu süreçte bileşiğin güvenlik, dozaj, yan etki, vücuda etkileri, vücudun ilaca etkileri gibi birçok özellikleri detaylıca araştırılmaktadır. Laboratuvar şartlarında, hayvanlar üzerinde, gönüllü sağlıklı insanlar üzerinde aşama aşama yıllar süren birçok araştırmalar yapılır.”
Bu sürecin sonunda ise hayvan denemelerine alınan yaklaşık 10 bin bileşikten 10 tanesi klinik denemelere ulaşıyor. Bunlardan sadece 1 tanesinin piyasaya ilaç olarak çıkma şansına sahip oluyor. Tabiatın hala ilaç ya da ilaç adayı bileşikler için en önemli kaynağı olarak değerlendiriliyor. Food and Drug Administration’da (FDA) 2009-2010 arasında onaylanan ilaçların yüzde 26’sı tabiat kaynaklı.
Sağlık Müdürü Dr. Ahmet Öksüzkaya, faydası bilinmeden, bilimsel bir araştırması olmadan piyasaya sürülen bitkisel ulaçlar konusunda en önemli noktanın toplumun bilinçlendirilmesi olduğunu söyledi. Öksüzkaya, vatandaşların hastalıkları ile mücadelede doktorlarının önerdikleri tedavilere uyum göstermesi, onlara danışmadan başka tedavilere yönlenmemesi gerektiğini aktardı. Öksüzkaya, şöyle konuştu: “Aslında vatandaşlarımız, çoğu zaman bu konuda mağduriyet yaşasalar da sağlık çalışanlarının genellikle bu işe sıcak bakmadıklarını bildikleri için kendilerini biraz da suçlu hissederek, genellikle bitkisel ilaç kullanımını gizlemeye çalışıyorlar. Bu durum, çoğu zaman bitkisel ilaca bağlı ciddi rahatsızlıklar ve ölüme kadar giden sonuç doğurabiliyor.”
No Comments
Only registered users can comment.
Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.
Write a comment