Dünyanın en iyi 12 kanser uzmanından biri Türk
Ankara Tıp Fakültesi mezunu genç bir hekimin, sadece iki valizle geldiği Amerika’da yılmadan çalışarak 20 yılda binlerce kanser uzmanı arasından ilk 12’ye girmesinin öyküsü
ABD’nin en kuzey-batısında bulunan Spokane kentinde yaşayan ve kendi alanında ülke çapında tanınan Prof. Dr. Hakan Kaya’nın öyküsü, Türk gençlerine umut verecek türden. Dr. Kaya geniş bir bölgede kanser hastalarına hizmet veren İç Kuzey-Batı Miyelom/Lenfoma ve Kemik Iliği Nakli Programı’nın kurucusu ve 9 yıllık direktörü. Aynı zamanda bölgedeki en büyük kanser merkezinin en gözde hekimlerinden biri.
Özel sektördeki meşgul hekimlik yaşamına ek olarak iki ayrı üniversitede öğretim üyesi; öğrencileri ve asistanlar tarafından çok sevilen ve sayılan bir öğretmen. Bunu kanser merkezindeki ofisinin duvarında asılı duran ‘Yılın Hocası’ plaketinden hemen anlamak mümkün. Yirmi-bir yıldır ABD’de yaşayan ve şu anda 46 yaşında olan bu başarılı Türk hekimi, gururla başarısını kendisini yetiştiren Türk öğretmenlerine borçlu olduğunu anlatıyor. Zaten kendi anne-babası da öğretmenmiş.
Dr. Hakan Kaya Ankara’da iki erkek kardeşiyle birlikte mutlu bir çocuk olarak büyümüş. Ankara Bahçelievler İlkokulu’na, Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’ne ve Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne devam etmiş. 1993 yılında okulunun bitmesine birkaç ay kala evlendiği, ve ‘her şeyim’ diye bahsettiği Hülya Çalışkan ile sadece iki valizle ABD’ye gelmişler. Aslında niyetleri Dr. Kaya’nın ihtisasının bitmesinden hemen sonra geri dönmekmiş.
Dr. Hakan Kaya Oklahoma Üniversitesi Tip Fakültesi’ndeki iç Hastalıkları ihtisası ardından, North Carolina eyaletindeki ülkenin en büyük kanser merkezlerinden Wake Forest Üniversitesi Kanser Merkezi’nde Hematoloji (kan hastalikları), Onkoloji (kanser) ve Kemik İliği Nakli ihtisasları yapmış ve çalışmalarının karşılığını da görmüş. ABD’deki ilk 6 yılı içinde art arda başarılar kazanan genç hekime, daha ihtisasları bitmeden ABD’nin bir çok tanınmış hastanesinden iş teklifleri gelmiş. Ancak yüreği Türkiye’de olan Kaya bir aylığına Türkiye’ye gidip iş aramış; hem özel hastanelere hem devlet hastanelerine başvurmuş ancak iş bulamamış. “Hayal kırıklığıyla Amerika’ya geri döndüm.” diyor ve ekliyor “Bugün bana birisi ‘bu kadar başarılısın ama kendi ülkende niçin hizmet vermiyorsun?’ dese içim rahat. Memleketime dönmek için çabaladım ama iş bulamadım!”
Prof. Dr. Hakan Kaya bir tür kemik iliği kanseri olan ‘multiple miyelom’ hastalığında ABD çapında isim yapmış bir uzman. Dr. Kaya, ABD’de şu anda yüz binin üzerinde miyelom hastası bulunmasına rağmen bu kanser türü, daha çok rastlanan akciğer, meme ve bağırsak kanserlerine göre nispeten az görüldüğü ve miyelom tedavileri çok hızlı değiştiği için, her kanser türünü tedavi eden genel kanser uzmanlarının miyelom alanındaki gelişmeleri yakından takip edip, hastalarına uygulamalarının zor olduğunu belirtiyor. Bu sebeple eyalet eyalet gezerek kanser doktorlarına miyelom dersleri anlattığını söylüyor. “Hiç görmediğim ve görmeyeceğim hastalar benim anlattığım dersler sayesinde daha iyi tedavi alıyorlar. Bir hekim için bundan daha büyük bir mutluluk olabilir mi?” diyor. Dr. Kaya ABD’de bu konferansları düzenleyen eğitim kuruluşlarına kayıtlı yüzlerce miyolom uzmanının arasında sadece 12 tanesinin KOL (Key Opinion Leader) statüsünde olduğunu ve 12 kişiden biri olmaktan gurur duyduğunu söylüyor.
“İyi bir planlama ile, azimle çalışarak başarılamayacak bir rüya yoktur yeter ki isteyin.” diyen Dr. Kaya “Fırsat verilmedi, destekleyenim yoktu demeyin. Kendi fırsatınızı kendiniz oluşturun. Kimsenin desteği olmasa da kendiniz varsınız! Büyük düşünün imkansızı hayal edin!” diyerek gençlere de mesaj vermeyi ihmal etmiyor.
Dr. Hakan Kaya’nın başına gelen kazayı ve sonrasını duyunca bu tavsiyelerinin kuru bir öğütten çok daha öte olduğunu anlamak mümkün:
21 Eylül 2000 yılında kullandığı arabanın bir tırın altında kalması sonucu büyük bir beyin kanaması, felç, sayısız kırık kemik ve nefes alamıyor halde yoğun bakıma kaldırılan Dr. Hakan Kaya’nın ailesine yaşama şansının çok düşük olduğu söylenmiş. Dr. Kaya “İlk 3 haftası yoğun bakımda, solunum cihazına bağlı şekilde bir kaç ay hastanede yattım. Sonra aylarca fizik tedavisi gördüm. Tekerlekli sandalyeye bağlı olarak başladığım fizik tedavi yolculuğum tamamen iyileşme ile bitti. Tam 8 ay hastaydım, çalışamadım. Ama bir mucize eseri tamamen sağlığıma kavuştum.” diyor. Ancak bu tecrübeden şikayetçi değil bilakis bu sayede hastalarını daha iyi anlayabildiğini, eşine ve ailesine daha bağlı bir insan olduğunu; hatta bu tecrübenin 15 yaşından beri sürdürdüğü ve 30’lu yaşlarda siyah kuşak sahibi olduğu Uzak Doğu dövüş sanatlarında daha başarılı olmasına katkıda bulunduğu inancında.
3 Comments
Only registered users can comment.
Seninle gurur duymak tüm içtenlikle derim ki az ifade edebilir. Aferin hakan mükemmelsin:).seninle ilgili makaleyi okurken tüylerim diken diken oldu-
Başarılarının devamını sağlık ve huzurla diliyorum, sevgiler..AAAL COĞRAFİ OGRT
Kemik iliği naklinde uzman bir kişisiniz. Kordon Kanı saklanması ve kök hücre naklinde kullanımı konusunda görüşmek için sizinle iletişime geçmek isterim. Sağlık ve başarılıar dilerim.
Değerli hocam, başarı dolu yaşam öykünüzden çok etkilendim ve feyz aldım. Birçok ortak noktaya sahibiz, anne baba öğretmen Atatürk Anadolu, Ankara Tıp…birgün ben de sizin gibi başarılara sahip olmayı çok isterim. Tebrikler