Related Articles
Çocukları, süt dişlerinden itibaren diş hekimi ile tanıştırın
Bakırköy Hospitadent Diş Hastanesi Başhekimi Dt. Selma Kurtoğlu, çocukluk ve ergenlik çağında önemsenmeyen ve ihmal edilen ağız ve diş sağlığının ileriki yaşlarda daha büyük problemlere neden olabileceğini ifade etti.
Kurtoğlu, “Diş hekimliği genel anlamda hep pahalı olarak değerlendirilse de 0-18 yaş aralığında yapılacak olan düşük maliyetli koruyucu ve önleyici tedavilerle hem maddi hem de manevi olarak yarar sağlayabiliriz. Çocuklar bebeklik çağında süt dişlerinin ağızda yer almasından itibaren diş hekimi ile tanışmalıdır” tavsiyesinde bulundu.
Düzenli hekim kontrolü, yapılan dolgular, çocuğun hekim ile ilişkisinden kaynaklanan bilinçlenme, diş fırçalama alışkanlığının kazandırılmasının çocuğun ileriki yaşlarda rahat etmesini sağlayacağını belirten Kurtoğlu, şu açıklamalarda bulundu:
“Genel anlamda çocukluk çağında uygulanan koruyucu hekimlik uygulamaları, sürecin daha az zahmetli, daha az masraflı ve daha az ağrılı olmasını sağlar. Bu nedenle 0-18 yaş diş sağlığı ağırlıklı koruyucu hekimlik olmak üzere tedavilerde başta masraflı gibi görünse de uzun vadede masrafların azalmasına, kişilerin hem maddi hem de manevi açıdan rahat etmesini sağlayarak, gelecek nesillerin sağlıklı olması olmasını sağlayacaktır.”
-ÇOCUĞUNUZU DİŞ HEKİMİ MUAYENESİNE ALIŞTIRIN-
Çocukluk çağında diş hekimi ile kurulan diyaloğun çocuğun, hayatı boyunca rahat etmesini sağlayacağını bildiren Kurtoğlu, herhangi bir problem olmadan da diş hekimi muayenesinin çocuğun ortama alışmasını sağlayacağını dile getirdi. Çocuğun düzenli olarak gittiği bir muayenehanenin, iyi ilişki kurduğu bir diş hekiminin onu pek çok problemden kurtaracağının altını çizen Kurtoğlu, şunları aktardı:
“Kontrol altında tutulan çocuğun süt dişlerinde oluşan çürüklerin erken tespiti sorun büyümeden tedavi şansı verir. 6 yaş civarında süren sürekli azı dişlerinin çürükten korunması için fissür örtücüler uygulanarak onların çürümesi engellenir.”
-“KISA VE BASİT TEDBİRLERLE İLE DİŞ SORUNLARININ BÜYÜMESİ ÖNLENEBİLİR”-
Kurtoğlu, çocukların diş hekimine alışkın olmasının hangi açılardan yarar sağlayacağını ise şöyle ifade etti:
“Ortodontik açıdan kemik gelişimindeki bozukluklar erken tespit edilirse daha kısa ve basit tedbirlerle ile sorunların büyümesi önlenebilir. İhmal edilir ve önemsenmezse ileriki yaşlarda kısmen ortodontik tedaviyle ya da ameliyatlarla düzeltilebilir. Süt dişlerini erken dönemde kaybeden çocuklarda yer tutucu uygulanmaz ise sürekli dişlerin çene kemiğinde dizilişi gelecekte bozulacağından, ciddi ortodontik tedavilere ihtiyaç duyacaktır. Bu maddi kayıpların yanı sıra zaman kaybına da sebep olacaktır. Çocuklarda 12-13 yaş sürekli dişlerin ağız içinde tamamen yer aldığı dönemdir. Ortodontik tedavide kemiksel müdahaleler bu zamandan önce yapılır. Çünkü bu dönemden sonra kemiksel kaynaklı sorunlar kısmen ortodontik tedaviyle ya da ameliyatlarla düzeltilebilir.”
No Comments
Only registered users can comment.
Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.
Write a comment