Çocuğunuza, gelişimine uygun oyuncak alın
Çocukların bedensel ve zihinsel gelişiminde önemli bir rol oynayan oyuncaklar, yanlış seçim yapıldığında ciddi sağlık sorunlarını da beraberinde getiriyor. İthal edilen oyuncakların kimyasal yapısı incelenmesine karşın pedagojik olarak değerlendirilmiyor. Bu durum da çocukların gelişimini olumsuz etkiliyor.
Miniklerin gün boyu elinden düşürmediği oyuncakların seçimi ebeveynlerin en çok dikkat etmesi gereken konulardan biri. Çünkü bazı oyuncaklardaki zararlı kimyasal maddeler, çocukların sağlığını tehdit ediyor. PAL Eğitici Oyun ve Oyuncak Grubu Ürün Müdürü Murat Üstünbaş, oyuncak seçerken ürün kalitesine dikkat edilmesini tavsiye ediyor. Türk oyuncak piyasasında kalitesiz oyuncakların yer aldığını belirten Üstünbaş, “Bu durumda temel iş anne ve babaya düşüyor. Öncelikle bilinen markalardan oyuncak almalı. Ayrıca kesinlikle oyuncakların kutularında hangi yaş için olduğunu göstermesi gerekiyor. Çünkü yaş evreleri çocuğun gelişim evreleri açısından çok önemli bir süreç. Sağlıklı ürünlerin tercih edilmesi önemli. 1 lira gibi oldukça ucuz oyuncaklar alınmamalı.” uyarısında bulunuyor. Bir liralık oyuncakların yüzde 80’ini sağlık, hijyen ve güven açısından ‘çöp oyuncak’ olarak nitelendiren Üstünbaş, “Çocuk, parçasını yutabilir, başka bir parçası ile karşı tarafa zarar verebilir. Tehlikeli şeyler yapabilir. Çöp oyuncakların hiçbirisinin garantisi ve kontrolü yoktur.” diye konuşuyor.
Türkiye’ye giriş yapan oyuncakların yalnızca kalite, kullanılan malzeme ve kanserojen madde açısından incelendiğini söyleyen Üstünbaş, bunun dışında çocuğun pedagojik olarak yanlış davranışlar kazanmasına yol açan oyuncaklarla ilgili bir eğitim süzgecinden geçirilmesinin de önemli olduğundan bahsediyor. Silah, kılıç gibi oyuncaklarla çocukların birbirlerini yaralayabileceğini kaydeden Üstünbaş, “Türkiye’deki süzgeç buna bakmıyor, hiç bu konu ile ilgilenmiyor.” şeklinde konuşuyor.
Türkiye’de üretilen çocuk oyuncaklarının Türk aile yapısına uygun olma kaygısı taşıdığını belirten Murat Üstünbaş, ancak dışarıdan ithal edilen ürünlerde bu hassasiyetin gözetilmediğini söylüyor. Ebeveynin televizyon başındaki çocuğu kontrol etme şansının olmadığını kaydeden Üstünbaş, çizgi film karakterlerinin çocuğun zihninde yer ettiğini ve sokakta o karakterlerin oyuncaklarının satıldığını görünce hemen ona yöneldiğini belirtiyor. Üstünbaş, “Anne-babanın dikkat etmesi gerekenlerden birisi, çocuğun yaşına uygun oyuncak seçmesi. Bazen çocuğumuz mutlu olsun diye aldığımız bir oyuncak, çocuğun yaş grubu ve gelişim evreleri için uygun olmayabilir ve gelişim evrelerine engel oluyor.” ifadelerini kullanıyor.
AKIL OYUNLARI, ÇOCUKLARI TABLETLERDEN UZAKLAŞTIRABİLİR
“Oyuncak, öğrenmede çok önemli bir model. Eğitimin merkezine oyuncağı koyarsanız çocukları tabletlerden uzaklaştırabilirsiniz.” diyen Murat Üstünbaş, çocukları, internetten, sanal ortamdan uzaklaştırmanın yolu olarak nitelikli, eğitim odaklı oyuncaklara yönlendirmek gerektiğine dikkat çekiyor. Oyunlardaki zorluk derecelerinin öğrencileri motive edip, gelişimine de yardımcı olduğunu söyleyen Pal Eğitici Oyun ve Oyuncak Akıl Oyunları Uzmanı Osman Metin, “Çocuklar bu oyunlarla birlikte ekip çalışması, farkındalık, analitik düşünme, üretkenlik gibi becerilerini geliştiriyor. Akıl oyunlarını oynamaya başlayan öğrenciler teneffüse dahi çıkmadan bu oyunları oynuyor.” diyor. Oyunların görsel algı, seçicilik, düşünme becerisi, üretken bakış gibi becerileri karşıladığını belirten Metin, 4 ila 15 yaş aralığını kapsayan akıl oyunlarının tek veya grup halinde oynanabileceğini dile getiriyor.
Oyuncak seçerken bunlara dikkat!
Çocuğun yaşına, ilgisine, becerisine, gelişim düzeyine ve yeteneklerine uygun oyuncaklar seçilmeli. Oyuncak, çocukta merak uyandırmalı, çevresini tanımasına yardımcı olmalı. Oyuncak, toplumsal kültürümüzü yansıtan özellikte olmalı. Çocuğun cinsiyeti mutlaka göz önünde bulundurulmalı. Oyuncaklar, beceriyi artıracak özellikte olmalı ve basitten karmaşığa doğru tercih edilmeli. Alınan oyuncak, eskisini tamamlayacak nitelikte seçilerek eski oyuncağa ilgi artırılabilir. Kasları çalıştırma, girişimciliği ve hayal gücünü artırma gibi çok yönlü oyuncaklar tercih edilmeli. Çocuğun hem kendi kendine hem de yaşıtlarıyla oynayabileceği oyuncaklar da alınmalı.
No Comments
Only registered users can comment.
Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.
Write a comment