BM Genel Sekreter yardımcısı Eliasson: Cep telefonu olan insan sayısı, tuvalet imkanına sahip olandan fazla
Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri yardımcılarından Jan Eliasson, dünya genelinde cep telefonuna sahip insan sayısının tuvalet imkanına sahip olandan daha fazla olduğunu söyledi.
BM Genel Merkezi’nde yaptığı konuşmada dünya genelinde 1.1 milyar insanın tuvalet imkanından mahrum kaldığına işaret eden Eliasson, kadın ve kızların bu nedenle tecavüz tehlikesi ile karşı karşıya geldiğine işaret etti. Cep telefonu bulunan insan sayısının tuvalete erişim imkanı bulandan daha fazla olduğuna dikkat çeken Eliasson, 2.5 milyar insanın temel temizlik koşullarından mahrum tuvaletleri kullandığını söyledi.
22 Mart’ın Dünya Su Günü olması nedeniyle basının karşısına çıkan Eliasson, dünya genelinde Güney Asya ile Afrika’nın Sahra altı bölgesinde bulunan 20 ülkede insanların tuvalet ihtiyaçlarını açık araziye giderdiğini. Dünya üzerindeki 7 milyar insandan 6 milyarının cep telefonu sahibi olduğuna dikkat çeken Eliasson, ‘‘Ancak dünya genelinde 4.5 milyar insanın tuvalet imkanı var. Geriye kalan 2.5 milyar insan ise sağlıksız ortamda ihtiyaçlarını gideriyor. 1.1 milyar insan ise tuvalet imkanından yoksuni ihtiyaçlarını açık arazide gideriyor’’ dedi.
Tuvalet imkanı olmayan ve açık arazide bu ihtiyaçlarını gideren ülkelerde 5 yaş altı çocuk ölümlerinin dünya genelinde en fazla yaşandığına işaret eden Eliasson, yine bu ülkelerde halkın yetersiz beslendiği, yoksul olduğu ve salğın hastalığın daha sık görüldüğünü vurguladı.
Konu ile ilgili bazı rakamlar da veren Eliasson, hergün dünya genelinde temizlik koşullarının yetersiz olmasından dolayı 5 yaşından düşük 300 bin çocuğun ishale yakalandığı ve ishal rahatsızlığının da en çok tuvalet ihtiyacının dışarıya yapılmasından kaynaklandığına işaret etti. Eliasson, aynı yaş diliminde 750 bin çocuğun ishal rahatsızlığından her yıl öldüğü ve ishal nedeniyle yıllık öğrencilerin 272 milyon ders günü kaybı yaşadığı bilgisini verdi.
Elaisson, 2025 yılı hedefi olarak tüm insanların tuvalet imkanına ulaşması, hijyen, sosyal normların değişmesi, su ısrafı, atık suyun yönetimi, yoksulluk ve buna bağlı temiz olmayan çevre koşullarından hastalıkla mücadele de toplumun önde gelenlerin eyleme geçmelerini istedi.
1990 yılından bugüne 1.8 milyar insanın daha temiz ortamda yaşama imkanına kavuştuğuna işaret eden Eliasson, ancak hala 2.5 milyar insanın temiz olmayan koşullarda yaşamak zorunda kaldığı ve bunun iyileştirilmesi için bazı insiyatiflerin alınması gerektiğini söyledi.
No Comments
Only registered users can comment.
Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.
Write a comment