Related Articles
Beyin pili tedavisi Parkinson hastalarına umut oldu
Parkinson hastalığının titreme, günlük ihtiyaçlarını yardım almadan karşılayamama ve yürümekte zorluk çekme gibi sonuçları sosyal yaşamı olumsuz etkiliyor. Ancak yurtdışında ve Türkiye’de birkaç merkezde uygulanan beyin pili parkinson hastalarına umut oldu.
Beyin pili ile hasta başkasına bağımlı yaşamaktan kurtuluyor.
Yaklaşık 7 yıldır parkinson hastalığına bağlı titreme şikâyeti sebebiyle birçok tedavi deneyen 85 yaşındaki Ali Rıza Şen, beyin pili takılmasının ardından şikâyetlerinin yüzde 10’a kadar gerilediğini söylüyor.
Fatih Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Dr. Teyyub Hasanov, derin beyin stimülasyonu (beyin pili) ameliyatının, parkinson hastalığı, esansiyel tremor ve distoni gibi hareket bozuklukları ile gelişen hastalıkların tedavisinde başarılı sonuçlar verdiğini söylüyor.
Hasanov, “Beyin pili ameliyatını gerçekleştirdiğimiz hastalarımızdan bir tanesi de 85 yaşındaki Ali Rıza Şen. Ali Rıza Bey hastanemize geldiğinde günlük işlerini yapamayacak durumdaydı. Tek başına bir kişiden destek almadan yürüyemiyordu. Kendi başına yemek yemede çok zorlanıyordu. Ali Rıza Bey’in operasyonu başarılı geçti. Ameliyat sonrası 2. günde sorunsuz olarak taburcu edildi. Ameliyat sonrası beyin pili düşük dozdan açıldı. 2 haftada genel durumu oldukça iyi seyretti. Şu an bir kişiden destek almadan yürüyebilir ve kendi başına yemek yiyebilir hale geldi. Zamanla tedavinin daha iyi etki edeceğini umut ederek ilaç sayısının düşürülmesi planlanıyor” ifadelerini kullandı.
Beyin pili ameliyatında beyindeki derin merkezlere elektrot yerleştirildiğini aktaran uzman, “Bu elektrotlar cilt altına yerleştirilen uzatma kablolarıyla köprücük kemiği altındaki göğüs bölgesine yerleştirilen batarya ile birleştirilir. Bataryadan sağlanan sürekli elektrik uyarımıyla elektrotların yerleştirildiği derin merkezlere uyarı gönderilir. Bu şekilde titreme, donma, hareket azlığı gibi şikâyetlerin azalması ya da tamamen düzelmesi sağlanır” bilgisini verdi.
BEYİN PİLİ AMELİYATI TÜRKİYE’DE ÇOK AZ MERKEZDE YAPILIYOR
Yaklaşık 7 yıl önce parkinson teşhisi konan Ali Rıza Bey, birçok doktora başvurarak tedavilerine devam etmiş. İlk yıllarda ilaç tedavisine iyi yanıt vermiş fakat zamanla ilaçlar etkisini yitirmeye başlamış.
Hasanov, “İlaçların yan etkileri çok fazla belirti vermeye başlayınca Ali Rıza Bey’in ailesi farklı bir tedavi olup olmadığını araştırmaya başlamış. Beyin pili tedavisi için aile bize başvurdu. Beyin pili tedavisi sonrası herhangi bir olumsuzluk gelişmesi durumunda pili devre dışı bırakarak hastayı eski haline döndürmek mümkün olduğu için aile tedaviye başlama kararı aldı. Hastamıza beyin pilini yerleştirdikten sonra ilk hafta içerisinde şikâyetleri yüzde 50 azaldı. Hastamızın şu an rutin kontrollerine devam ediyoruz. Durumu daha da iyiye gidiyor” dedi.
Beyin pili ameliyatlarının, yurtdışında birkaç merkezde uygulandığını kaydeden Teyyub Hasanov, kendilerinin de lokal anesteziyle, uyanık olarak yaptıklarını vurguladı. Uzman, “Ameliyat ortalama 3 ile 5 saat arasında sürmektedir” diye konuştu.
No Comments
Only registered users can comment.
Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.
Write a comment