Bel ağrısı en çok ofis çalışanlarını vuruyor
Fizik Tedavi Uzmanı Dr. Demet Tekdöş Demircioğlu, uzun süre masa başında aynı pozisyonda çalışmanın, mola vermek yerine bilgisayarda zaman geçirmenin ve hareketsizliğin bel ağrısına neden olduğunu söyledi. Demircioğlu, bel ağrılarından korunmak için önerilerde bulundu.
Uz. Dr. Demet Tekdöş Demircioğlu, ofis çalışanlarını bekleyen bel ağrısı riskine dikkat çekti. Bel ağrısının nedenlerini anlatan Demircioğlu, “45 yaşın altındaki çalışan kişilerde fiziksel fonksiyonları kısıtlayan en sık neden bel ağrısıdır. Bel bölgesi yaralanmaya en yatkın bölgedir. Ağrılı atakların tedavisi kolay, yerleşmiş ağrının tedavisi oldukça zordur. Bel ağrısının en sık nedeni belin yanlış kullanımına ve kötü duruşa bağlı oluşan yumuşak doku zorlanmasıdır. Belin ana yapısını omurga kemikleri oluşturur. Omurların arasında 23 tane disk yer almaktadır. Bel kasları belin yapısında önemli bir yer tutar. Beli en çok zorlayan hareketler; dizleri bükmeden öne eğilmek, bu pozisyonda ağırlık kaldırmak, kalçalar sabitken beli, kalçayı ve gövdeyi döndürmek, öne eğilerek ve uzun süreli aynı pozisyonda çalışmak, ayaklar sabit şekilde dönmek olarak sıralanabilir.” dedi.
Hareket azlığı, sırt ve bel kaslarının güçsüzlüğü, obezite, sigara içmek gibi kişisel risk faktörlerinin bel ağrısının gelişiminde rol oynadığını aktaran Demircioğlu, “Bel ağrısının diğer nedenleri arasında; bel fıtıkları, kireçlenmeler, bel kaymaları, tümörler, iltihabi ve mikrobik hastalıklar, kemik hastalıkları ve kırıklar yer alır. Bel ağrılarının tedavisinde hastanın durumuna göre istirahat, fizik tedavi, ilaç tedavisi, hasta eğitimi, koruma ve cerrahi yöntem gibi çeşitli seçenekler mevcuttur.” ifadelerini kullandı.
Bel ağrısının tedavisini ve bel ağrısından korunmanın yollarını da anlatan Debircioğlu, şu açıklamayı yaptı: “Bel ağrısının tedavisi için ağrı kesiciler ve kas gevşeticiler önerilebilir. Korseler, duruş düzelticiler çok uzun süre kullanılmamak kaydıyla tedavide etkilidirler. Ayrıca; araba, koltuk destek yastıkları ve ortopedik yataklar tedavide fayda sağlar. Ağrıyı azaltmak, kas spazmını çözmek, kas gücü, dayanıklılık ve kondisyonu artırmak, bel ağrısının tekrarını önlemek amacıyla en uygun tedavi hastaya doktoru tarafından önerilir. Sıcak nemli paketler, soğuk uygulama, dokularda yüzeyel ısınma sağlayan “infraruj”, “ultrason”, “lazer”, cilt altı dokuları ve derin kas gruplarına yüksek frekanslı elektriksel uyarılar verilmesi esasına dayanan “elektroterapi”, traksiyon (germe) gibi yöntemlerin yanında; egzersiz ve masaj bel ağrısının giderilmesine yönelik uygulamalardır. Egzersiz de omurgayı güçlendirir, zorlanma ve yaralanma oluşma ihtimalini azaltır, duruşu düzeltir, bel ağrısını giderir. İyileşmeyi çabuklaştırmak, bel ağrısının tekrarını engellemek, kondisyonu güçlendirmek için egzersiz yapmak çok önemlidir.
Ayakta dururken ve oturulurken duruş pozisyonuna dikkat edilmelidir.Ağır eşyaları doğru bir şekilde kaldırılmalı ve taşınmalıdır. Yerden ağır bir eşya kaldırılırken dizlerden eğilerek alınmalıdır. Günlük hayatta ve iş ortamında bel bölgesi doğru kullanılmalıdır. Bilgisayar başında çalışırken mutlaka belli aralıklarla mola verilmelidir. Fazla kilolar verilmeli, kilo kontrolüne dikkat edilmelidir. Düzenli egzersiz çok önemlidir. Ancak beli zorlayacak hareketlerden kaçınılmalıdır. Yatak seçimi doğru yapılmalıdır.”
No Comments
Only registered users can comment.
Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.
Write a comment