Bayramda doğru beslenme önerileri
Uzman Diyetisyen Dr. Evrim Güngör, Ramazan boyunca uzun süreli açlığa bağlı olarak metabolizma hızının azaldığına işaret ederek “Bu sürecin arkasından kilo almamak veya sağlık sorunları yaşamamak için bayram süresince doğru beslenme son derece önemlidir.” dedi.
Ramazan’da olduğu gibi bayramda da beslenmenin, vücudun gereksinimlerine uygun olmasına işaret eden Güngör, “Ramazan boyunca uzun süre açlık ile birlikte öğünler iftar ve sahur olarak ikiye bölünmektedir. Bu dönemde günlük almamız gereken enerji ve besin ögelerine olan gereksinimleri değişmemektedir. Ramazan boyunca uzun süreli açlık veya az yemek yemeye bağlı olarak metabolizma hızında azalma meydana gelmektedir. Bu sürecin arkasından kilo almamak veya sağlık sorunları yaşamamak için bayram süresince doğru beslenme son derece önemlidir.” açıklamasını yaptı.
RAMAZAN SONRASI BESLENMEDE ALTIN KURALLAR
Güngör, uzun süren oruç döneminden sonra beslenmede nelere dikkat edilmesi gerektiği konusunda ise şu bilgileri verdi: “Hafif bir kahvaltı ile güne başlanması yapılabilecek ilk doğru harekettir. Azalan metabolizma hızımızın artması ve günlük alınabilecek fazla kalorileri dengeleyebilmek için kahvaltı öğününün tüketimine dikkat edilmelidir. Tüketilen 3 ana ve 3 ara öğün yeterli ve dengeli beslenmenizi sağlayacaktır. Yemeklerde yeme hızınızın düşük olması için kendinizi kontrol altına almanız gerekmektedir. Lokmaları iyice çiğneyip, her lokmadan sonra çatal ve kaşığı masanın üstüne koyarak beklemeli, yavaş yemek yemeye özen göstermelisiniz.
Uzun süren ve en çok susuzluğun yaşandığı açlık döneminden sonra sıvı alımınızı arttırmalısınız. Günlük en az 1.5-2 litre su tüketimi hem metabolizmanızın hızlanmasına hem de susuzluğa bağlı yaşanmış olabilecek halsizlik, baş ağrısı, konsantrasyon düşüklüğü, uyku hali, tansiyon düşüklüğü gibi bir çok rahatsızlık durumunun ortadan kalkmasına yardımcı olacaktır. Özellikle bu sıcak günlerde kaybolan mineralleri yerine koymak için ayran, komposto, meyve veya sebze suları tercih edilebilir. Unutulmamalıdır ki çay, kahve gibi vücuttan su kaybına sebep olan besinler sıvı tüketiminden sayılmamaktadır. Bayram boyunca tatlı, şeker, şekerli tatlılar ve çikolata tüketimine dikkat edilmelidir. Çevrenin ısrarcı tutumundan kendinizi koruyabilmek için mümkün olursa hamur tatlıları yerine sütlü tatlılar, taze veya kuru meyveler tüketmeye çalışınız. Ramazan döneminde azalan sıvı alımı ve sebze-meyve alımına bağlı kabızlık problemleri yaşanabilir. Günde 5-6 porsiyon sebze ve meyve tüketimi posa alımınızı arttırıp bağırsak hareketlerinizin artmasına ve kabızlık, şişkinlik gibi problemlerinizin zamanla azalmasına yardımcı olacaktır. Gün içinde yapılan kısa mesafeli yürüyüşler veya hafif tempolu sporlar hem mide rahatsızlıklarına engel olup sindirimi kolaylaştırmak açısından hem de metabolizmayı hızlandırıp kilo alma eğiliminin azalması açısından faydalı olacaktır.”
No Comments
Only registered users can comment.
Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.
Write a comment