Related Articles
Baş-boyun kanserinde erken teşhis önemli
Baş-boyun kanserleri hakkında bilgi veren Kemerburgaz Üniversitesi Öğretim Üyesi Radyasyon Onkolojisi Uzmanı Doç. Dr. Berrin Pehlivan, erken teşhis edilmesi halinde, yüzde 80-90 oranında iyileşme sağlanabileceğine dikkat çekti.
Baş boyun kanserlerinin, baş boyun derisinden tükürük bezlerine, kulak kepçesine kadar pek çok noktaya yerleşebildiğini belirten Doç. Dr. Berrin Pehlivan, bu kanserlerin, ağız içi, geniz, genizle ses telleri arasında bulunan bölge ve yutak bölgelerinde meydana gelen kanser türlerini içerdiğini söyledi. Baş boyun kanserlerinin hangi türleri kapsadığını da dile getiren Pehlivan, ”En sık görülen baş boyun kanseri ‘gırtlak kanseri’. Nazofarenks kanserleri de Türkiye ve Asya’da sıklıkla görülüyor. Sigara ve alkol kullanımının yoğun olduğu kişilerde ortaya çıkan ağız içi kanserleri ve yutak kanserleri ile sinüs kanserleri de baş boyun kanserleri arasında sayılabilir” dedi.
Baş-boyun kanserlerinin akciğer, göğüs veya prostat kanserleri kadar sık görülmediğini ifade eden Pehlivan, “Bu kanser türünün belirtilerinin diğerlerine oranla fark edilme olasılığı daha fazla. Çünkü bu kanser türleri yutma, solunum gibi çok önemli fonksiyonların olduğu bölgelere yerleşiyor. Bu sayede de bulguların erkenden fark edilmesi mümkün.” diye konuştu.
Baş-boyun kanserlerinin erken dönemde fark edilmesi halinde radyoterapi veya cerrahi yollarla tedavi edilebileceğini vurgulayan Pehlivan, ”Böylece hastanın iyileşme oranı yüzde 80-90 gibi oldukça yüksek oranlara çıkabiliyor. Ancak bu dönem kaçırıldığı taktirde daha sonra hastaya uygulanacak tedaviler yıkıcı olabiliyor. Baş boyun kanserleri bu yönüyle diğerlerinden ayrılıyor” ifadelerini kullandı.
No Comments
Only registered users can comment.
Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.
Write a comment