Baş ağrınızın nedeni fıtık olabilir!
Sıkça görülen baş ağrıları çoğu zaman masumdur. Ancak boyun fıtıkları da ense kaslarının kasılmasına neden olacağı için baş ağrısı yapar.
Beyin-Sinir ve Omurilik Cerrahisi Uzmanı Doç.Dr. Cahide Topsakal, “Toplumdaki baş ağrılarının yüzde 50’si stres kaynaklı baş ağrısıdır. Hasta, bu kadar stres yaşıyorsa o kuşkuyu başından atsın diye bile beyin MR’ı çektirmek gereklidir. Ağrı, ense kökünden başlar, başın arkasından yukarı çıkar ve tepede düğümlenir. Bazı insanlar ağrıyı geçirmek için kafalarını eşarpla sıkarlar. Başarılı olabilir ama sadece stres tipi baş ağrılarında etkilidir. Gerginliğe bağlı ense kasları fazla kasılabilir. Stresli olanlarda bir miktar baş dönmesi de tarif edilebilir. Kasılma aynı zamanda çok ağrılı olan saçlı deriyi ve galea denen alttaki ağrılı bağ dokusunu da gereceği için hasta ağrıyı ensede şiddetli duyar. Ilık banyo stresi alacağı ve kasları gevşeteceğinden işe yarar. Ama stres baş ağrısı ısrar ediyorsa ve kas gevşetici, ılık banyo işe yaramıyorsa ve üç haftadır devam ediyorsa o zaman anti depresana da başlamak lazım. Anti depresan her zaman depresyondaki insana verilmez, birçok kez gerginliği azaltmak için de verilir. Bir anti depresan altı aydan kısa kullanılmaz. Gerekirse bir altı ay daha kullanılabilir. İyi geldiğini ilk ayda gören hasta yanlışlıkla hemen ilacı kesiyor ve o zaman ne yazık ki geri dönüşler başlıyor. O yüzden hastaya ilacı verdiğinde kendini iyi hissetse bile ilacı kesmemesi gerektiğini söylemek lazım. Yoksa eskisinden daha kötü olabilir.” dedi.
Doç. Dr. Cahide Topsakal sözlerini şöyle sürdürdü: “Ağrıların diğer bir nedeni de astigmat, miyop ve hipermetrop gibi gözde kırma kusurlarıdır. Sinüzit ya da yüzdeki sinüslerin havalanmasının bir şekilde bozulmasından da olur. Bunlar gribal enfeksiyondan sonra oluşabilir. Sinüslerin ağzında delikler var, oradaki ödemi çözecek damlalar kullanılması lazım. Ciddi bir tıkanıklık varsa doktor o delikleri açmalı. Tuzlu sular mutlaka günlük bakım için önemlidir, ilaçlar da yeterli olmazlarsa cerrahi olarak havalanmaya yardımcı olunmalı.
Çok sık rastladığımız neden de çene eklemi hastalığıdır. Stresli insanlarda gece dişini sıkanlarda şakaklarda korkunç ağrı olur. Ne yazık ki tanısı atlanır, hastanın ağzına gece uyurken kullanacağı özel dişlik ve 3 ay ilaç tedavisi vermeniz yeterlidir. Bunun yanında hastanın stresini azaltmak için birçok kez anti depresan eklenmelidir.
Boyun fıtıkları da ense kaslarının kasılmasına neden olacağı için baş ağrısı yapar. Aynen stres baş ağrısı gibidir. Bir hasta boynum ağrıyor dediğinde mutlaka boyun MR’ı da çektirip altında bir fıtığın yatıp yatmadığını görmek gerekli. Genetik yatkınlığı olanda ya da mesleki travmaya maruz olanlarda (daktilo yazan vb) boyun fıtığı olma riski fazladır. Kasları gevşetmek için kas gevşetici uygulanır, sıcak uygulamadan yararlanırız. Ama boyun fıtığını da tedavi etmek gerekir, onun için de kolda felç yoksa 20 gün boyunluk uygulanması olayı düzeltir. Yüzde 70-80 sonuç alınabilir. Kolda kısmi felç, yerleşmiş duyu kusuru varsa, ağrı yüzünden yaşam kalitesi düştüyse işte bunlar ameliyata gider.
Migren bir genetik rahatsızlıktır. Aileseldir. Her insanda olmaz. Migrendeki ağrı beyin damarlarının bir büzülmesi, bir genişlemesi sonucu damarların duvarındaki ağrı liflerinin uyarılması sonucu oluşur. Saatler bazen günler sürer. Genellikle yarım baş ağrısı şeklindedir. Israrla aynı tarafta olur, sağdan ya da soldan olabilir. Çok çeşitli migren tipleri vardır. Baş ağrısından hemen sonra bacakları felç olanlar vardır, bu da bir migren tipidir. Baş ağrısından hemen sonra geçici körlük yaşayanlar vardır, baş ağrısız migrenler de vardır. Günümüzde sadece ve sadece ilaçla bir miktar kontrol altına alabiliyoruz, migrenin halen köklü tedavisi yok. Tedavi koruyucu ve akut kriz tedavisi diye ikiye ayrılıyor.
Kansızlık ciddi baş ağrısı yapan nedenlerden biridir. Mutlaka araştırılmalı. Hastanın B12 vitamini, folik asidi ve demiri yeterli mi mutlaka tahlil istenmeli.
Vücutta bir enfeksiyon varsa baş ağrısı yapar. Karın içinde bir apsesi olan kişinin de başı ağrıyabilir. O apseden kaynaklanan zehirli maddeler baş ağrısını uyarır. Çocukların okul başarısı düştüyse ve baş ağrısından şikayet ediyorsa enfeksiyon var mı bakmak şarttır.
Hastada hipertansiyon ya da kan yağlarının aşırı yüksekliği de baş ağrısı yapar, mutlaka kontrol etmek gerekir.”
No Comments
Only registered users can comment.
Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.
Write a comment