Bakteriler isyanda, antibiyotikler derman olmuyor
Hayvanlarda bilinçsizce kullanılan antibiyotik insanı tehdit etmeye başladı.
Geçen yüzyıldaki büyük bir sağlık problemine karşı geliştirilen antibiyotikler, derde derman olmaktan öte büyük sağlıkproblemlerine neden olabileceğine dikkat çekiliyor. Veteriner Farmakoloji ve Toksikoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Ender Yarsan,sağlık problemlerinin çözümü için geliştirilen bir ilacın, bilinçsiz kullanımından dolayı ‘antibiyotik direnci’ olarak adlandırılan önemli bir tehlike ile karşı karşıya olduğumuzu söylüyor. Yarsan, teşhis ve tedavisi zor, ciddi hastalıklarla karşılaşabileceğimiz uyarısında bulunuyor.
Antibiyotiklerin AIDS ve kuş gribi (AI) gibi hastalıkların geride bıraktığı etkilerinin görülmeye başladığını ifade eden Prof. Dr. Yarsan, buna sebep olarak gıda sanayisinde antibiyotiklerin gelişigüzel ve uygunsuz kullanımını gösteriyor. Prof. Dr. Yarsan, “Antibiyotik direnç sorununun başlıca nedeni olarak hayvancılık alanında kullanılan antibiyotikler gösterilmişti. Başlangıçta bu iddia kabul edilmezken son yıllarda önce Dünya Sağlık Örgütü, ardından Avrupa Parlamentosu da resmi görüş olarak benimsedi.”dedi. Yarsan, antibiyotik direncinin oluşmasının temelinde hayvancılıkta kullanılan ilaçların yattığını söylüyor. Yarsan, “Veteriner hekimlikte antibiyotiklerin bilinçli kullanımı son derece önemli. Antibiyotik kullanımı geniş bir çerçevede ele alınmalı ve hayvan ıslahı, refahı, hijyen, besleme ve aşılama sistemlerinden ayrı olarak düşünülmemeli.”diyor.
Alışılmış ilaçlarla tedaviler başarısız olabilir
Antibiyotiklere karşı bakterilerde direnç oluşmasının hekimlik pratiği yönünden bazı sakıncaları olduğuna değinen Prof. Dr. Yarsan, şunları anlattı: “Bu sakıncaların en önemlisi alışılmış ilaçlarla yapılan tedavinin başarısız kalabileceği. Ayrıca, bu durum öldürücü etkiyi de artırabilir. Alışılmış doz etkin olmadığı için dozun artırılmasına ve tedavi süresinin uzamasına yol açabilir. Sonuçta hastada yan etki ihtimali artabilir ve tedavinin maliyeti yükselebilir. Dünya Sağlık Örgütü (WHO)’nun bir raporunda direnç sorununun antibiyotiklerle sınırlı kalmadığı, antifungal, antiviral ilaçlara ve dezenfektanlara karşı da direncin oluştuğu açıklanmıştı. Sorun bireysel değil toplumsal, ülkesel değil küresel olduğu ve ancak ülkelerin ortak çalışmalarıyla kontrol altına alınabileceği ve kontrol stratejilerinin esasları da bu raporda yer alıyor.”
No Comments
Only registered users can comment.
Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.
Write a comment