Aşırı güneşlenme varisi artırıyor
Yazla birlikte etkili olan sıcak havaların, varis şikayetlerini artırdığı belirtiliyor. Varise karşı sıcaktan uzak durulmasını öneren uzmanlar, aşırı güneşlenme ve sıcak uygulamaların damarları genişleterek varislerin artışına neden olduğu uyarısında bulundu.
Memorial Ataşehir Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Bölümü’nden Operatör Dr. Fikri Yapıcı, varis tedavisinde yapılan yanlış uygulamalar hakkında bilgi verdi. Yapıcı, kısa sürede sonuç almak için bilinçsizce uygulanan tedavilerin ise hastalığın daha da ilerlemesine yol açabileceniği söyledi.
‘BACAKLARI KUMA GÖMMEYİN’
Varis kaynaklı bacak ağrılarını geçirmek için sıcak uygulamaların yapılmasının doğru olmadığını söyleyen Yapıcı, “Bu ağrılar için kaplıcalara gitmek ya da yazın kuma bacaklarını gömmek oldukça yanlıştır. Sıcak, varis ve venöz yetmezlik (toplardamar yetmezliği) yakınmalarını artırmaktadır. Şişmeler nedeniyle sülük tedavisi uygulanması, rahatsızlığın nedenini ortadan kaldırmayacağı için yanlış bir uygulamadır. Varis olan bölgelere eşit şekilde uygulanmayan bandajlar veya çoraplar yarar yerine zarar verebilmektedir.” uyarısını yaptı.
‘GEBELİK VE HAREKETSİZLİK VARİS GELİŞİMİNİ ARTIRIYOR’
Gebelik ve hareketsizliğin varis gelişimini artırdığını dile getiren Dr. Yapıcı, “Toplardamarlarda basınç artışına yol açan gebelik, ayakta ya da oturarak uzun süre kalmayı gerektiren meslekler, şişmanlık, az lifli gıdayla beslenme alışkanlığı, kabızlık ve dolaşımı etkileyecek derecede sıkı kıyafetler varis gelişimini artırabilmektedir.” dedi. Yapıcı, toplardamarları zayıflatan nedenlerden kadın cinsiyet, hormon kullanımı, yaşlılık, sigara içilmesi ve genetik etkenlerin de varisin gelişimine neden olabildiğine dikkat çekti. Yapıcı, “Varis hastalarında en sık görülen yakınmalar ağrı, yanma hissi, kaşıntı, kas krampları, şişlik hissi, huzursuz bacak, cilt değişiklikleri ve yaraların oluşmasıdır.” diye konuştu.
‘ERKEN TANI ÖNEMLİ’
Erken tanı konularak varisin önemli ölçüde kontrol altına aldığını söyleyen Dr. Yapıcı, “Varis, erken tanı konulması, koruyucu önlemlerin alınması, doktor önerisiyle ilaç ve/veya varis çorabı kullanılmasıyla büyük oranda kontrol altına alınabilmektedir.” değerlendirmesinde bulundu.
Varisin türlü tedavi yöntemlerinin olduğuna dikkat çeken Yapıcı, en popüler tedavi yönteminin büyük varislerin içten lazer ile kapatılması olduğunu söyledi.
Yapıcı, “Ameliyatla tedavi yapılabildiği gibi günümüzde hastaya daha az zarar veren modern yöntemler ile daha estetik sonuçların elde edilmesi mümkün olmaktadır. Günümüzde tüm dünyada en popüler tedavi büyük varislerin içten lazer ile kapatılmasıdır. Renkli doppler ultrason eşliğinde ‘Endovenöz lazer ablasyonu’ ile varis tedavisi sağlanabilmektedir. ‘Dikişsiz ameliyat’ uygulaması ile cerrahi gereksinimi bulunan hastalara kesi uygulamadan ameliyatta dikişe gerek olmaksızın mükemmel kozmetik sonuçlar elde edilmektedir. Varisleri başlangıç evresinde bulunan hastaların tedavileri ise ‘köpük skleroterapisi’ ve ‘yüzeysel radyofrekans ablasyon’ yöntemi ile sağlanabilmektedir.” şeklinde konuştu.
VARİSE KARŞI ÖNEMLİ TAVSİYELER
Dr. Yapıcı, varis ihtimaline karşı şu önerilerde bulundu: “Hareketsizlikten kaçının. Uzun süre bacak bacak üzerine atmak dolaşımı bozabilir. Sigara varis oluşumunu artırabilir. Sigara içenlerin yanında bulunmanın bile %30 oranında etkilediğini unutmayın. Çok dar giysileri ve yüksek topuklu ayakkabıları tercih etmeyin. Sıcaktan kaçının. Aşırı güneşlenme ve sıcak uygulama damarları genişleterek varislerin artışına yol açabilir. Ilık su ile yıkanmanın ardından bacaklara soğuk su uygulanması yararlı olacaktır. Düzenli ayak ve bacak egzersizleri yapın. Mümkünse günde en az 2-3 kez,10-15 dakika süre ile bacaklarınızı kalp seviyesinin üstüne kaldırarak dinlendirin. Fazla kiloları vermeye çalışın. Doktorunuzun önerdiği ilaç ve varis çorabını düzenli kullanın.”
No Comments
Only registered users can comment.
Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.
Write a comment