Sadaka, belayı önler mi?
Sadaka, Allah rızası için fakirlere, muhtaç kimselere, karşılıksız olarak verilen şeylere, yapılan yardımlara, Allah yolundaki harcamalara deniyor.
Herhangi bir yardım veya iyiliğin sadaka sayılabilmesi için Allah rızası için yapılması, özellikle fakir ve ihtiyacı olan kişilere yönelik ve karşılıksız olması gerekiyor. Allah (cc), Bakara Sûresi’nde “Herhangi birinize ölüm gelip de, ‘Ey Rabb’im! Beni yakın bir zamana kadar ertelesen de, sadaka verip iyilerden olsam!’ demeden önce, size verdiğimiz rızıktan harcayın.” buyuruyor. “Ey iman edenler! Kazandıklarınızın iyilerinden ve yerden sizin için çıkardıklarımızdan Allah yolunda harcayın…” ayet-i kerimesiyle de inananlara sadaka vermeyi emrediyor.
Kur’an-ı Kerim’de, Allah yolunda yapılan her iyi ve güzel davranışın karşılığının verileceği belirtiliyor. Müzzemmil Sûresi’nde “Kendiniz için yaptığınız iyiliği daha iyi ve daha büyük ecir olarak Allah katında bulursunuz.” buyruluyor. Tirmizi’de geçen bir hadis-i şerifte Efendimiz (sas), “Sadaka, Allah’ın öfkesini söndürür ve kötü ölümü bertaraf eder.” buyuruyor. “Bir hurma da olsa sadaka verin, çünkü o bir hurma açlığı giderir. Suyun ateşi söndürdüğü gibi, sadaka da hataları yok eder.” diyor. Hadis-i şeriflerden anlaşılacağı üzere sadaka belayı önlüyor, hataları yok ettiği gibi insanı cehennem ateşinden de koruyor. Ayrıca Efendimiz (sas) iyilik yapmak ve iyiliği tavsiye etmek sadaka olduğu gibi kötülükten sakınmanın ve başkalarını sakındırmanın da sadaka olduğunu beyan ediyor.
No Comments
Only registered users can comment.
Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.
Write a comment