Milyonlarca ağaç neden kuruyor?
İngiltere ve Danimarka, son bir yıldır milyonlarca ağacın kurumasına yol açan bir hastalıkla mücadele etmeye çalışıyor. Ancak bu iki ülke de hastalığın yayılmasını durdurabilmiş değil. Benzer bir tehlike Kazdağları’nın nadir bitki örtüsünü de tehdit ediyor.
İngiltere Çevre Sekreterliği, hastalığın diğer ağaçlara sıçramasını engellemek için halktan, ormanlık alanlara gittikten sonra temizlenmelerini, köpeklerini ve arabalarını dahi yıkamalarını istedi.
İngiltere tam 8 aydır ağaçları yok eden salgın bir hastalıkla boğuşuyor. “dieback” denilen ve ağaçların tepe noktalarından başlayarak kurumasına neden olan bu hastalık, İngiltere’nin bütün ormanlarını tehdit ediyor. Özellikle hasta ağaçlardan dökülen yapraklar yoluyla bulaşan hastalığın İngiltere’ye Danimarka’dan geldiği düşünülüyor.
İngiltere, salgının diğer ağaçlara yayılmasını engellemek için yoğun bir çaba sarf ediyor. Geçtiğimiz günlerde hastalığın çok etkili olduğu Doğu Anglia’da tam 100 bin hastalıklı ağacın kesilmesine rağmen bunun çözüm için büyük bir katkı sağlamadığı belirtildi. Alınan bütün önlemlere rağmen hastalığın kontrol altına alınamaması üzerine İngiltere Çevre Sekreteri Owen Paterson, halktan hastalığa karşı hassasiyet istedi.
Mart ayı içinde başlayan enfeksiyonun, yaz döneminde birçok ağacın meyve vermesine engel olduğunu belirten Paterson, ağaçlık alanlara giden vatandaşların yanlarında götürdükleri her şeyi dezenfekte etmelerini istedi.
Enfeksiyon ilk başladığında hükümetin yavaş davrandığı iddialarını reddeden çevre sekreteri, hükümetin en üst seviyede önlemler aldığını, 100 bin tane ağacın kesilmesinin de bu önlemler dâhilinde olduğunu belirtti.
Danimarka’da başladı
İlk olarak geniş ormanlara sahip Danimarka’da görülen salgın, ülkedeki dişbudak ağaçlarının %90’ını yok etti. Dökülen yaprakların küflenip mantarlanması sonucu ortaya çıkan salgın, Danimarka’yı hem çevresel hem de ekonomik açıdan büyük zarara uğrattı.
Mobil uygulama gündemde
Hastalığın yayılışı hakkında daha somut veriler elde edebilmek için Ormancılık Komisyonu tarafından bir mobil uygulama yapıldı.‘Ashtag’ adlı mobil uygulama sayesinde salgının yayılışının bir haritası çıkarıldı. Kullanıcıların gönderdiği resimlerle ve raporlarla sürekli güncellenen harita, Ormancılık Komisyonu’nun daha sağlıklı önlemler alması sağlanıyor.
Kaz Dağları’nda da benzer tehlike
Geçtiğimiz ağustos ayında çıkan yangınla gündeme gelen ve madencilerin tehdidi altında bulunan Kaz Dağları, bu sefer başka bir tehlikeyle karşı karşıya kaldı. Çanakkale’nin Bayramiç ilçesinde bulunan Kaz Dağlarının kuzey yamaçlarındaki kızılçamlar, kurumaya başladı. Yapılan incelemeler sonucunda, kabuk biti olarak bilinen koşnil (Cochineal) adlı böceklerin bu bölgedeki ağaçları kuruttuğu öğrenildi.3 kilometrelik bir şerit boyunca etkisini gösteren kabuk bitleri, ilk olarak 1 yıl önce ortaya çıktı.
İlk çıktığı zamanlarda, çok seyrek rastlanılan böcekler, şu ana ise sararmış ve kurumuş birçok ağaçta görülüyor.
Bayramiç Orman İşletme Müdürü Mehmet Kozdere ormanları bitlerden korumak için bir an önce mücadeleye başlayacaklarını söyledi.
Daha önce madenci ve yangın tehditleriyle de gündeme gelen Kaz Dağları, Alpler’den sonra dünyanın en çok oksijen üreten dağı olarak biliniyor.
1 Comment
Only registered users can comment.
keske boyle olmasa