Kötü karnenin tek sorumlusu çocuk değildir
Psikiyatrist İsmail Gökşen, dönem sonu karnesi ne durumda olursa olsun öğrenci ve ailesinin birlikte değerlendirmeler yapması gerektiğini söyledi.
Dr. Gökşen, “Karne dönemi öğrenciler için hayatlarının en önemli günlerinden biridir. Kötü karnenin tek sorumlusu çocuk değildir. Çocukla sorumluluğu paylaşmak gerekir.” dedi.
Dr. İsmail Gökşen, okul başarısızlığının sebeplerinin kişisel özellikler, aileden kaynaklanan ve okuldan kaynaklanan sebepler olduğunu belirterek, şu bilgileri verdi: “IQ düşüklüğü, öğrenme güçlüğü, davranım bozukluğu, hiperaktivite, görme, işitme kayıpları, bedensel engeller aile içi nitelikli ilişkiler, eğitim sorunları etkili olur. En çok yapılan hatalar, çocukları aşağılayıcı, kıyaslayıcı ve utandırıcı davranışlar sergilemek. Bunlar kişiliğe yönelik davranışlar olduğu için olumsuz benlik gelişimine, kendine güven eksikliğine, kaygı, uyum ve davranış bozukluğuna sebep olabilir.
Ailenin yoğun beklentileri çocuk üzerinde kaygı ve başarısızlığa sebep olan duygular geliştirir.”
“Karne amaç değil bir araçtır” diyen Dr. Gökşen, “Anne-baba karneyi bir övünç ve utanç kaynağı olarak değil, çocuğunun gelişimini takip etmek ve hangi alanlarda desteğe ihtiyacı olduğunu anlamak için bir araç olarak görmeleri gerekir. Çocuklar başkaları ile kıyaslanınca ailelerine karşı daha agresif olabilirler bundan kaçınmak çocukla karne üzerinde konuşmak için uygun zaman seçmek gerekir.” diye konuştu.
Dr. İsmail Gökşen, yapılması gerekenleri ise şöyle sıraladı. Düşük notların hayatın sonu olmadığı, karnedeki eksikliklerin görülmesini sağlar. Başarısızlığın altındaki sebeplerin iyi araştırılması. Kötü notların düzeltilmesi için yeni planlar hazırlamak. Çocukla birlikte yeniden bir değerlendirme yapmak. Çocuğun yetenekleri doğrultusunda yeniden yönlendirilmeli. Çocuk motive edilip özgüven gelişimini sağlamak. Çocuğu eleştirirken yapıcı davranmak. Çocuğa bu süreçte her zaman yanında olunduğu,değer verildiğini hissettirmek. Aile olarak hep birlikte çözüm aramak, kaygılarından uzaklaştırmak gerekir.
No Comments
Only registered users can comment.
Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.
Write a comment