Dünya genelinde dini kısıtlamalar yükselişte
Amerika’nın saygın araştırma kuruluşlarından Pew Research’ün gerçekleştirdiği bir çalışma dünya nüfusunun yüzde 75’inin dini kısıtlamaların ‘yüksek’ ya da ‘çok yüksek’ olduğu bölgelerde yaşadığını ortaya çıkarttı. Kuruluşun eylül ayı sonunda yayınladığı araştırma ile ilgili rapora göre son 4 yıl içerisinde ilk defa Amerika’da hükümetin ve toplumun neden olduğu dini kısıtlamaların yükseldiği saptandı.
Pew Research’ün araştırması dinlere karşı düşmanlığın global kapsamda yükselişe geçtiği gerçeğini gözler önüne serdi. Bu düşmanlığın kökenleri yalnızca devlet ve hükümetlerin politikalarından değil sosyal tutumlardan da kaynaklanıyor.
Dini ve Kamusal Alan Merkezi’nin eylül ayının sonunda yayınladığı raporda “dine karşı yükselen kısıtlamalar 2009 yılının yarısından 2010 yılının yarısına kadar tüm dünyada yükselişe geçti.” ifadelerine yer verildi. Yayınlanan raporda ayrıca, toplumsal ve hükümet kaynaklı dini kısıtlamaların yaşandığı bölgelerde yaşayan insanların oranının yüzde 70’ten yüzde 75’e yükseldiği belirtildi. Pew Dini ve Kamusal Alan Merkezi söz konusu araştırma için dünyanın farklı bölgelerinde bulunan 197 ülkede araştırma gerçekleştirdi. Araştırmada daha önceki çalışmalarda dini kısıtlamaların düşüşte olduğu gözlenen Amerika kıtası ve Sahara Çölü’nün güney kısmında da aksi istikamette bir yükselme gözlendiği vurgulandı.
Arap baharının yaşandığı Arap ülkelerinde dini kısıtlamaların ‘yüksek’ ve ‘çok yüksek’ olduğu saptanırken Amerika ve İsviçre gibi ülkelerde de dini düşmanlıkların ve kısıtlamaların yükselişe geçtiği belirtildi.
Araştırmaya göre Müslümanlar Hıristiyanlardan sonra en fazla kısıtlamaya uğrayan topluluk olarak saptandı. Buna göre Pew Research’ün analizde bulunduğu 197 ülkenin 90’ında Müslümanlar kısıtlama ve düşmanlıkla karşılaşıyor.
Dünya genelinde fazlalaştığı gözlenen kısıtlamalar ve düşmanlığın tek bir nedeninin olmadığı görülüyor. Bir çok faktörün etkileşimiyle ortaya çıkan tabloda, kökeni dini gerekçelere dayandırılan şiddet ve hükümentlerin dine koydukları kısıtlama nedenlerin arasınnda yer alıyor.
No Comments
Only registered users can comment.
Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.
Write a comment