Dudak uçuklatan fiyatlardaki klasik çantalar
Firmaların kıyafetlerden daha çok aksesuardan kazandığını biliyoruz. Ancak markaların bazı klasik ürünleri var ki, dünya pahası. Üstelik gün geçtikçe değerleri katlanarak artıyor. Eski tarihli olanların ise yanına bile yaklaşılamıyor…
Geçtiğimiz günlerde NPD Group (Kuzey Amerika araştırma şirketi) baş perakende uzmanı Marshal Cohen’in verdiği bilgiler takıldı gözüme. Söylediğine göre şu anda aksesuar sektörü giyim sektöründen çok daha iyi durumda. Kadın giyim sektörü son 18 ayda küçülme yaşarken, aksesuar pazarında yüzde 2 büyüme gerçekleşmiş. Yüzde 2, çok büyük bir rakam değil elbet. Ama markalara aksesuarların giyimden daha çok kazandırdığı da bir gerçek. Cohen, özellikle ayakkabı, çanta, bavul ve gözlüğün yanı sıra cüzdan, kartvizitlik gibi küçük deri ürünlerinin çok kazandırdığını söylüyor.
Hele ki, markaların klasik ürünleri ederinden çok daha yüksek fiyatlara satılıyor. Üstelik bu klasik modellerin hiçbir zaman modası geçmiyor. Hatta gün geçtikçe değerleri katlanarak artıyor. Özellikle de eski tarihlerde üretilenlerin… İlginçtir ki moda severlerin bu çantaları sırf yatırım amaçlı aldığı bile oluyor.
Bir buçuk yılda ancak satın alınabiliyor
Louis Vuitton Speedy modeli mesela. İlk kez 1930 yılında üretilmiş. 1959 yılında tasarlanan monogramlı hali ile çok daha fazla sevilmiş. Bowling model bu çanta hâlâ Louis Vuitton’un en çok satanları arasında. Boyutuna göre fiyatları, bin-on bin dolar arasında değişiyor. Chanel’in 2.55 ikonik çantası da aynı şekilde. 1955 yılının 2. ayında üretilen çanta, adını tarihinden alıyor. Bu çantalar Fransa’da, Paris’e bir buçuk saat uzaklıkta bir fabrikada hâlâ elde üretiliyor. Bu yüzden fiyatları dudak uçuklatacak kadar pahalı.En ucuz çanta 5 bin dolardan başlıyor.
1984 yılında Fransız oyuncu Jane Birkin’den ilham alınarak tasarlanan Hermes Birkin modelinin fiyatları ise Chanel 2.55’i onlarca kez katlıyor. 9 bin dolardan başlayan fiyatlarla satılan çantaların deve kuşu ya da tuzlu su timsahının derisinden yapılması, pırlanta aksesuarlı olması gibi detaylar Birkin’in fiyatını 150 bin dolara kadar çıkarabiliyor. Hermes Kelly ve Hermes Constance de aynı şekilde. Aslında bu çantaların fiyatlarını asıl artıran yaklaşık 200 yıllık geçmişi olan markanın müşterilerine prestij kazandırması (!) ve herkese satılmaması. Mesela Constance modelinden Türkiye’ye yılda yalnızca 6 tane geliyor. Ama bu modeli almak için sıraya giren kişilerin sayısı 6’nın çok üzerinde. Dolayısıyla Hermes çantaya 1 buçuk, 2 yılda ancak sahip olabiliyorsunuz.
1925 yılında Roma’da kurulan Fendi ise Baguette, Spy, Peekaboo adını verdiği çanta modelleriyle çıtasını yukarı taşıyan markalardan. 1997’de üretilen ve çok sevilen Baguette modeli henüz 20 yılını bile doldurmadan klasikler arasına girmeyi başardı. Bugüne kadar 700 farklı renk ve desende üretilen çanta, moda severler için, tüm Baguette modellerini kapsayan bir kitaba bile dönüştürüldü. Baguette’lerin fiyatları da en az bes yüz dolardan başlıyor. Derisine ve işçiliğine göre 5 bin dolara kadar çıkıyor.
Christian Dior’un tasarımı olan Lady Dior çanta ise 1995 yılında Prenses Diana’ya hediye edilmek için tasarlandı ve bugün de hâlâ ilk günkü popülerliğini koruyor. Bottega Veneta’nın Knot modeli de kadınların yatırım amaçlı aldığı çantalardan. Yaklaşık 35 yıl önce tasarlanan çanta tıpkı Chanel gibi elde üretiliyor.
No Comments
Only registered users can comment.
Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.
Write a comment