Diş röntgenleri kansere mi yol açıyor?
Çok yüksek miktarlarda radyasyonun vücuda tesir etmesi durumunda değişik kanser çeşitlerine sebep olduğu bilinmekte. Yale Üniversitesi’nin son zamanlarda yapmış olduğu çalışma da bu görüşü destekler nitelikte. Üniversiteden yapılan açıklamaya göre özellikle çocukluk döneminde çekilen diş röntgenlerinin ilerleyen yaşlarda beyinde tümör oluşumuna sebep olabileceği belirtildi.
Yale Üniversite Tıp Fakültesi’nde görev yapan bir grup doktorun en yaygın beyin tümörü tiplerinden birisi olan “meningioma” hastası 1,443 kişi üzerinde yaptıkları çalışmaya göre beyninde tümör olan hastalar hayatları boyunca sağlıklı insanlara göre iki kattan daha fazla x-ray çektirmişler. Her yıl düzenli olarak diş röntgeni çektiren hastaların diğer insanlara göre iki kat daha fazla risk altında olduğu da araştırma sonucunda dikkat çeken bilgilerden.
Araştırma sonucuna göre x-ray ışınlarından en çok etkilen grup 10 yaş altı çocuklar. Çocukların büyüme süreci devam ettiği için vücutlarındaki hücreler radyasyon ışınlarından çok fazla etkilenmekte. Sonuç olarak radyasyona maruz kalan çocuklar yetişkinlere göre daha büyük risk altındalar. Çocuklarda diş röntgeni sonucu beyin tümörü oluşması ihtimali yetişkinlere göre beş kat daha fazla.
“Meningioma” beyin tümörleri arasında en yaygın olan tümör çeşitlerinden bir tanesi. İyi huylu bir tümör olan “meningioma” nın başağrısına, görme ve konuşma bozukluklarına sebep olduğu bilinmekte.
Diş hekimlerinin her muayenede genelde x-ray çekmek taraftarı olduğunu belirten doktorlar, hastanın buna gerçekten ihtiyacının olup olmadığının sorgulaması gerekir dediler.American Dental Association çocuklara her 1-2 yılda bir yetişkinlere ise her 2-3 yılda bir diş röntgeni çektirmeyi tavsiye ediyor. ADA’nın son araştırma sonuçlarına göre tavsiye sürelerinde bir değişiklik yapılıp yapılmayacağı merak konusu.
No Comments
Only registered users can comment.
Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.
Write a comment