‘Dağsıçanı’na göre kışın bitmesine altı hafta kaldı
‘Dağsıçanı’ bu yıl kışın bitmesine tahminen altı hafta kaldığı mesajını verdi. ABD’de 100 yılı aşkındır uygulanan bir geleneğe göre halk, kışın ne kadar uzun süreceğini 2 şubatta yuvasından çıkan dağsıçanının kendi gölgesini görüp görmemesine göre anlıyor.
Pennsylvania eyaletinin Punxsutawney Phil kasabasında geleneğe göre her şubat ayının ilk haftasında ‘Dağsıçanı Günü’ (Groundhog Day) düzenleniyor. Törene yerel medya kadar ABD’nin ulusal basını da yoğun ilgi gösteriyor. Pazertesi sabahı erken saatlerinde, etkinliği düzenleyen kasaba sakinlerinden siyah silindir şapkalı bir kişi dağsıçanının bugün gölgesini gördüğünü duyurdu. Bir Alman efsanesine göre tüylü kemirgenin 2 Şubat tarihinde yuvasından çıkıp gölgesini görürse, kışın bitimine altı hafta kaldığı yani uzun olacağı tahmin ediliyor. Eğer kermigen hayvan gölgesini göremezse bahar daha erken gelecek diye düşünülüyor.
Ülkede kemirgen hayvanın gölgesini görüp görmeyeceğine yönelik bahisler dahi oynanıyor.
Dağsıçanın gölgesine göre bugüne kadar baharın erken geleceği 128 yıllık gelenekte yalnızca 17 defa görülmüş. Kayıtlara göre Phil kasabasında ilk defa 1887 yılında dağsıçanının gölgesine göre kış hesabı yapıldığı tarihi kayıtlarda görülüyor. Ancak bu geleneğin nasıl doğduğuna dair bir kayıt yok.
No Comments
Only registered users can comment.
Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.
Write a comment