Bediüzzaman’ın Selanik’te tarihî nutkunu okuduğu meydan park oluyor
Selanik’in şehir merkezinde otopark olarak kullanılan alan, yeniden düzenlenerek park yapılıyor.
131 şirketin teklif verdiği ihale süreci tamamlandığında tarihi meydan, tekrar şehrin cazibe merkezi haline gelecek. İkinci Meşrutiyet’in ilanından üç gün sonra, 26 Temmuz 1908’de Bediüzzaman Said Nursi, meydanda Enver Paşa’nın hemen ardından tarihi nutkunu okumuştu. ‘Ey Hürriyet-i şer’i, öyle müthiş ve fakat güzel ve müjdeli bir sada ile bağırıyorsun ki…’ diye başlayan nutkunda Bediüzzaman, bugüne de ışık tutan çözüm reçeteleri sunmuştu.
‘Birlik ve beraberliğin temeli olan gönül ve duygu birliği; millet fertlerinin birbirini sevmesi; eğitim; iş imkanlarının bulunması, insan emeğinin değerlendirilmesi ve safahatın terki’ olarak özetlenebilecek önerileri ile Üstad Bediüzzaman Said-i Nursi barış ve birlikte yaşama çağrısı yapmıştı. Üç yıl sonra 1911 yılında Sultan Mehmed Reşad’ın Balkan Seyahati’ne de iştirak eden Bediüzzaman’ın gündeminde yine eğitim vardı.
Bugün otopark ve otobüs durağı olarak kullanılan meydanın düzenlemesi ile ilgili ve şehirdeki Osmanlı kültürü ile ilgili Selanik Belediye Başkanı Yannis Butaris şunları söylüyor: “Hürriyet Meydanı’nı aslına dönüştürme projesi için ihaleye çıkılmıştı. Meydanın finansmanı için bağış kabul edebiliriz. Mesela belediye olarak 10 bin Euro bağışlarız. Museviler için meydanın tarihi önemi dolayısıyla onlar da bir miktar bağışlar, böylece 6 ayda gerekli parayı toplarız. Maalesef bu tip işleri AB programlarına dahil etmek çok kolay değil. Çok büyük bir proje değil. 2015 yılında hizmete açılacağını düşünüyorum. Anı meydanı olacak. Bittiğinde sahilin en yeşil ve en değerli parkı olacak. Etrafındaki otobüs durakları kaldırılacak.” Selanik’teki inanç turizmini canlandırmak içinse şu ifadeleri kullanıyor: “Selanik’te Osmanlı, Musevi, Hıristiyan ve Slavlar gibi belirli bir zaman dilimine dair kimlikleri var. Belediyenin görevi bu onlardan kalan anıtlara sahip çıkmaktır. Selanik’in mirasıdır. Kimin ziyaret edeceği önemli değil. Şehrin sembolü Beyaz Kule’yi Hıristiyanlar inşa etmedi. Türkler inşa etti. İlginç olan Beyaz Kule’yi Hıristiyanlar inşa etmedi, ama Selanik’in simgesi! Ben belediye olarak ister dini eser olsun ister olmasın bunlar gösterilebilsin. Tarihi eserleri aydınlatarak gece de fark edilir olmalarını amaçlıyoruz. Bunlar şehrin kimliğidir. Türkiye’den daha fazla turist çekilmesi için öncelikle vizelerde kolaylık sağlanmalı. Ayrıca Selanik ile İstanbul tren yolu ile bağlanmalı.”
No Comments
Only registered users can comment.
Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.
Write a comment