‘Baş dönmesi hastalık mı olurmuş?’ demeyin

‘Baş dönmesi hastalık mı olurmuş?’ demeyin

Baş dönmesi, birçok hastalığın belirtileri arasında sayılsa da başlı başına hayatı etkileyen, verimli zaman geçirmeyi engelleyen ve önlem alınmadığı takdirde yatağa bağımlı hale getirebilecek şiddette bir hastalıktır. Uzmanlar farklı yaş gruplarında görülebilen baş dönmesi ‘vertigo’ hastalığının önlem alınmadığı takdirde ciddi sorunlar oluşturabileceği konusunda uyardı.

“HASTA ZAMANLA HAREKET YETİSİNİ YİTİRİLEBİLİR”

Baş dönmesi olarak bilinen vertigo hastalığının birçok sebebi olabileceğini söyleyen Fatih Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Kulak- Burun- Boğaz Uzmanı Dr. Osman Yazıcılar, “Vertigo, toplum tarafından kabul edilmemiş bir hastalık, büyük bir hastalığın belirtisidir korkusuyla gelen hastalarımız var. Vertigonun çeşitli sebepleri olabilir. En sık karşılaştıklarımız iç kulak hastalıkları, nörolojik faktörler ve psikiyatrik hastalıklardır. Önem verilemediği takdirde baş dönmelerindeki artış hastayı yatağa bağımlı hale getirip hareket yetisini yitirmesine sebep olabilir.” dedi.

ERKEN TEŞHİS EDİLMESİ ŞART!

Etrafın dönmesi, ayağının altından yerin kaydığı hissi ve hastalığının ilerlemesiyle birlikte kusma, bulantı görülmektedir. Sabah yataktan kalkıldığında şiddetli baş dönmesi yaşayan hastaların endişe duyup doktora başvurduğunu söyleyen Yazıcılar, “Hastalar baş dönmesinin şiddetiyle korkup hekime başvuruyorlar. Dengenin sağlanmasını etkileyen birçok organ vardır. Beyin, omurilik, iç kulak, gözler, eklem ve kaslar bunlara örnektir. Bu organları etkileyen herhangi bir hastalık baş dönmesi ile birlikte o organa ait diğer belirtilerin ortaya çıkmasına neden olabilir. Her hastalıkta olduğu gibi kontrol altına alınabilmesi için erken teşhis çok önemli, hastalık görmezden gelinmesi sonuçlarını büyütecektir.” şeklinde konuştu.

“KENDİNİZİ MUAYENE EDİN!”

Yaşa bağlı artış gösterebilen hastalık erkeklerde daha sık görülüyor. Uzman Dr. Osman Yazıcılar, herkesin kendini ön muayeneden geçirebileceğini söyleyerek şu bilgileri paylaştı:

“Vertigo hastaları vücutlarıyla daire çizmeleri, başlarını yuvarlak yönde hareket ettirmeleri kendilerini etkileyecektir. Hareket durduktan sonra çevrelerinde hareketlenme devam ediyor gibi hissederler. Ayakta etrafınızda 2-3 dk daire çizildiği takdirde etrafın döndüğü ve engel olamadıkları hissine kapılırlar. Dairesel hareketten etkilenirler ve panik yaşarlar. Bu durumu gözlemleyenler geç olmadan doktora başvurmaları gerekmektedir.”

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.