Sıcaklar, çocuklarda iştahsızlığı tetikliyor
Yaz aylarında etkili olan sıcak havalar, çocukların yetersiz beslenmelerine neden olan iştahsızlığa yol açıyor. Uzmanlar, çocuklar yaz sıcaklarının bunaltıcı etkisi ile bazı sindirim, iştahsızlık ve idrar yolu hastalıkları gibi nedenlerle beslenme bozuklukları sorunuyla karşı karşıya kaldığını belirtti.
Emsey Hospital’dan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Murat Seringeç, yaz aylarının bunaltan sıcaklarının iştahsızlığa neden olduğunu söyledi. Dr. Murat Seringeç, “Ailelerin çoğu zaman çocuğun şımarıklığından kaynaklandığını zannettikleri iştahsızlık; yaz aylarının bunaltan sıcakları, bazı kronik hastalıklar, yaz ishali gibi sindirim sistemi hastalıkları, demir eksikliği, idrar yolu enfeksiyonları gibi sağlık sorunlarından kaynaklanabiliyor.” dedi.
‘ÇOCUKLAR ZORLANMAMALI’
Çocukların iştahsızlığı durumunda ebeveynlerin çocuğa baskı yapma gibi bir yola baş vurmaması gerektiğine dikkat çeken Dr. Seringeç, “Anne babaların yemek yedirme konusunda çocuklarıyla inatlaşmaları, onları yemeye zorlamaları çocuğun yemek yeme alışkanlığından daha da soğumasını beraberinde getirebilir. Hatta çocuklar yemeği reddederek, bazı isteklerini ailelerine yaptırma yoluna gidebilir.” uyarısında bulundu.
Yaz aylarında vücudun sıvı kaybetmesi ve buna ek olarak yetersiz beslenmesi çocuklarda önemli sağlık sorunlarına neden olabildiğini söyleyen Dr. Seringeç, “Yetersiz beslenme çocuklarda demir eksikliğine bağlı kansızlık, bağışıklık sisteminde zayıflık gibi sağlık sorunlarıyla sonuçlanabilir. Bu nedenle, anne babalar çocuklarını inatlaşmaya teşvik edecek şekilde çocuğu başkalarıyla kıyaslamaktan ve yemek konusunda aşırı ısrarcı tutumlardan uzak durmalıdır.” ifadelerini kullandı.
Dr. Seringeç, çocuğa yemek yedirmek için peşinde koşmak yerine, ailece masada her gün aynı saatlerde yenen yemeğe çocuğun da katılmasının sağlanmasının daha yararlı olacağını ifade etti. Dr. Murat Seringeç, şunları ifade etti: “Önündeki yemeği bitiren çocukları takdir etmek, onları yemeğe teşvik etmek açısından yemekten sonra dondurma gibi ödüller sunmak faydalı olabilir. Küçük çocukların belli dönemlerde yemek seçmeleri normal karşılanmalıdır. Bu durum, yiyeceklerin farklı şekillerde pişirilmesiyle son bulabilir. Köftelerin minik minik hazırlanması ve sebzelerle süslenmesi, çizgi film kahramanlarını andıran şekilde süslenen kekler ve yazın vazgeçilmezi zeytinyağlılar çocuklara cazip gelecektir. Et yemek istemeyen çocukları zorlamamak ve yemekten soğutmamak için, etten alınamayan protein eksikliği, kuru baklagiller pişirilerek giderilebilir. Süt içmeyi reddeden çocukların da benzer şekilde, sütlü tatlı veya yoğurt yemeleri sağlanabilir.”
‘İŞTAH ARTIŞI DA ZARARLI’
Bu arada iştahsızlık kadar çocuklarda yaşanabilecek iştah artışı da çocuk sağlığını olumsuz etkileyebilir diyen Dr. Murat Seringeç, “Son yıllarda gıdalarda artan katkı maddeleri, aşırı sıcak havaların hareketsiz yaşam tarzına teşvik ediyor olması, çocukların özellikle de okulda ve arkadaş ortamlarında fast food tarzı beslenmeleri, gazlı ve şekerli soğuk içeceklerin tüketilmesi gibi nedenler çocuklarda iştah açılmasına neden olabiliyor. Psikolojik kökenli iştah artışı da çocukların yemek alışkanlıkları üzerinde etkili olabiliyor. Bu şekilde beslenmeden duyulan haz, doyma duygusundan uzaklaşmayı da beraberinde getiriyor. İştahları artan ve dengesiz beslenen çocuklarda obezite riski artıyor, metabolik problemler ortaya çıkabiliyor.” dedi
‘İŞTAH ARTIŞINDA NE YAPILMALI’
Pek çok ailenin çocuğunun yetersiz beslendiği düşüncesinden hareketle, çocuklarının tabaklarına fazla yemek koyma gibi hareketlerde bulunduğunu ifade eden Dr. Seringeç, “Oysa bu durum, çocuklarda aşırı yemek yeme alışkanlığı ve iştah artışı gibi sorunlara neden olabiliyor. İştahı açık olan çocuklar yazın daha çok tüketilen kola gibi şekerli içecekler, yağlı, tuzlu gıdalardan ve hamur işlerinden uzak bir beslenme biçimine yönlendirilmeli, çocukların yaz aylarında aşırı dondurma tüketmelerine engel olunmalıdır. Ailelerin çocuklarının beslenmeleri konusundaki yanlışlarından biri de, çok hareketli olan çocuklarının çok yemeleri gerektiğini düşünmeleridir. Çocukların hareketli olması büyük porsiyonlarda ve çok miktarda yemelerini gerektirmez. Bu çocuklar da her çocukta olması gerektiği gibi dengeli, sebze, meyve ve proteinden zengin ama ölçülü bir yemek programına uymalıdır.” ifadelerini kullandı.
Dr. Murat Seringeç, “Öz güven eksikliği, sosyal çevreyle iletişim güçlükleri gibi psikolojik kökenli yemek yemenin çocuklarda aşırı yeme ve obezite gibi sorunlara neden olabileceği unutulmamalıdır. Bu nedenle, anne babalar çocukların psikolojik durumlarını iyi gözlemlemeli, gerekirse bir uzmandan destek almalıdırlar. Ebeveynlerin çocukların da içinde olduğu, her gün aynı saatlerde yenen öğünlere eşlik etmelerini sağlamaları da çocukların dengeli ve sağlıklı beslenmelerine yardımcı olacak.” diye konuştu.
No Comments
Only registered users can comment.
Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.
Write a comment