Oruç tutan anne adaylarına tavsiyeler

Oruç tutan anne adaylarına tavsiyeler

Uzmanlar, oruç tutmak isteyen anne adaylarını uyarıyor. Ramazan ayında oruç tutmak isteyen hastalarda zaman zaman yetersiz beslenmeye bağlı bebeği de etkileyebilen sorunlar ortaya çıkabildiğini ifade eden Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Fatma Kaya, “Eğer çok arzu ediliyorsa gebelik süresince oruç tutulması için, özellikle gebelik bulantı-kusmaların yoğun olduğu hastalarda ilk 3 ay ve doğuma çok yaklaşıldığı son aylarda oruç tutmaktan kaçınılmalıdır.” dedi.

Dr. Fatma Kaya, oruç tutmak isteyen anne adayları ile ilgili, “Gebelik ve emzirme döneminde beslenme kadının hayatında birçok konuda olduğu gibi temel değişiklikler olan ve farklı prensiplere göre belirlenmesi gereken önemli bir olgudur.” dedi. Ramazan ayı ile ilgili anne adayları hakkında açıklamalarda bulunan Uzman Op. Dr. Fatma Kaya, “Yetersiz veya gereğinden fazla beslenmenin ve bunların yaratacağı komplikasyonlardan kaçınılmalıdır. Anne adayları Ramazan ayı içerisinde dikkatli olmalılar. Artan protein enerji, vitamin ve mineral ihtiyacı göz önüne alınmalı, bireyin içinde yaşadığı aile ve toplum hayatının zaman zaman iyi niyetle olsa da yanlış yönlendirmelerinden uzak durulmalı.” diye konuştu.

Uzman Op. Dr. Kaya, özellikle çalışan anne adayları, ergenlik yaşında veya ileri yaştaki hamile adayları, çok düşük kilolu veya obezite sorunu olan hastalar, hipertansiyon, diyabet gibi kronik hastalığı olan gebe adayları beslenmenin gebelikteki temel ilkelerine çok daha bağlı kalmalıdırlar.

İLK ÜÇ AY VE SON AYLAR RİSKLİ

Ramazan ayında oruç tutmak isteyen hastalarda zaman zaman yetersiz beslenmeye bağlı bebeği de etkileyebilen sorunlar ortaya çıkabildiğini ifade eden Uzmanı Op. Dr. Fatma Kaya, “Eğer çok arzu ediliyorsa gebelik süresince oruç tutulması için, özellikle gebelik bulantı-kusmaların yoğun olduğu hastalarda ilk 3 ay ve doğuma çok yaklaşıldığı son aylarda oruç tutmaktan kaçınılmalıdır.” dedi.

Gebeliğin seyrini etkileyen akut veya kronik hastaların varlığında oruç tutulmaması gerektiğine dikkat çeken Uzman Op. Dr. Kaya, “Oruç tutma döneminde aktif egzersiz programlarının düzeyi azaltılmalı ve doğum alıştırma programları ile yetirilmelidir. Gece mutlaka sahura kalkılmalı iftar ve saatleri arasına dağıtılan dengeli bir beslenme sıklığı ile öğünler dağıtılmalıdır.” diye konuştu.

İFTARDAN SONRA 2-3 SAAT ARAYLA BESLENME

Düzenli beslenmeme veya yetersiz beslenmenin ya aşırı kilo alma ya da kansızlık, diş kayıpları, bebekte gelişme geriliği gibi sorunlara yol açabileceğini kaydeden Uzman Op. Dr. Kaya, özellikle fazla yağlı-şekerli gıdaların ani ve fazla miktarda alınımdan uzak durulmalıdır. İftar saatinde tek öğün yerine 2-3 saat aralarda et-tavuk-balık ızgaraları yoğurt veya ayran, az yağlı pilav veya makarna salata tercih edilmelidir. Sahura kadar gecen sürede süt-aralıklı olarak yumurta, peynir, salatalık, domates-biber kadar gecen sürede süt-aralıklı olarak yumurta, peynir, salatalık, domates-biber gibi gıdalar tercih edilmelidir.” şeklinde açıklamada bulundu.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.