Evliliğin ilk yıllarında aile dengesini kurun mutlu olun
Evliliğin ilk günlerinden itibaren eşler, kendi aileleri ile yeni kurdukları yuva arasında ne kadar uyumlu bir denge kurmuşlarsa evlilik müessesesi de o kadar sağlam temeller üzerine oturur. İlk aylardaki problemleri beraber aşmak, çiftlerin birbirine olan sevgisini de artırır.
Evliliğin ilk yılları, evliliğin gidişatı açısından çok önemlidir. Evlilik ekonomik, duygusal, sosyal, fikri, pek çok yönü içine aldığından eşlerin bu konulardaki değerleri ve kalıplaşmış düşünceleri açısından ilk yıllar bir uyum dönemidir. Bu dönem bazıları için zor geçebilir. Aile, kişinin hem hayatını sürdürmesinde hem de hayata bakış açısında etkili olduğundan bu uyum döneminde her iki tarafın ailesi önemli rol oynar.
Evliliğin ilk yıllarındaki sorunların çoğu sosyoekonomik ve kültürel uyumsuzluktan kaynaklanır. Bununla beraber farklılıklar kadar ortak yönlerin de bulunduğu ailelerde, farklılıklara saygı gösterip ortak değerlerden destek alınması, sorunların çözümünü kolaylaştırır.
Eşinizi eleştiriler karşısında yalnız bırakmayın: Evliliğin başında yaşanan sorunlar, kişinin bütün evlilik hayatında derin izler bırakır. Anlaşmazlıklar hayatın bir parçası olsa da konuşmaların seviyeli olması önemli. Ailelerin birbirine gösterdiği saygı kadar eşlerin birbirinin ailesine karşı gösterdiği saygı da etkilidir.
Eşinizin ailesiyle iyi geçinin: Yapılan çalışmalar gösteriyor ki eşler, karşılıklı birbirinin ailesiyle ne kadar iyi ilişkiler içinde olur ve onlara sevgi ve ilgi gösterirse yuvalarında o kadar mutlu ve huzurlu oluyor.
Eşiniz ve aileniz arasında sevgi ve saygıyı artıracak bir iletişim kurun: Eşler, birinin söylediğini diğerine aktarmamaya önem vermeli. Yanlışları kabul etmeli ve kimsenin kusursuz olmayacağı bilinciyle savunmaya geçmemeli. Fakat yanlış anlamalar varsa aile üyelerinin birbirini doğru anlamasına yardımcı olmalı. Günlük doğal konuşmalar dışında arkadan konuşmalardan hoşlanmadığını net bir şekilde ifade etmeli. Tüm bu davranışlar, evliliğin ilk yıllarından itibaren sağlam temeller üzerine oturmasını kolaylaştırır.
Müstakil bir aile olduğunuzun bilincinde olun: Çift, ailelerle iyi ilişkiler içinde olsa da ayrı bir aile olduğunu unutmamalı. Kendi aileleriyle ilgili konularda birlikte karar verebilmeli ve yersiz müdahaleleri kibarca eşlerine yansıtmadan önleyebilmeli. Anne-baba ve diğer aile üyelerinin birikimlerini baskı yapmadan söylemeleri çok doğal ve gereklidir. Kişi bunları kendi akıl süzgecinden geçirip ailesiyle ilgili konularda eşiyle tartışıp birlikte karar vermeli.
Ailenize eşinizle olan sorunları anlatmayın: Evlilik kutsal bir müessesedir ve mahremiyeti vardır. Kadın olsun erkek olsun ailesinde geçen sorunları kendi anne-baba ve kardeşleriyle paylaşırsa, tek taraflı dinlediği için yanlı düşünebilirler. Üzücü olan, ailelere mutluluklardan ziyade sıkıntıların aktarılmasıdır. Anne-baba ve kardeşler, evlilik sorunları konusunda dertleşmek için uygun kişiler değildir. Ancak çok önemli olduğunda ve başka çıkış yolu kalmadığında konu aileye götürülüp desteği istenebilir. Problemlerin üstesinden gelinemiyorsa danışmak için güvenilir, sır tutabilen ve doğru yönlendirme yapabilen, tecrübeli, yakın dostlar seçilmeli. Aile danışmanına başvurmak, gerekirse aile terapisi almak da ihmal edilmemeli.
No Comments
Only registered users can comment.
Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.
Write a comment