Erken doğan bebeklerde göz hastalıklarına dikkat!
Yeni doğan bebeklerde birçok göz hastalığı olabiliyor. Bu rahatsızlıklardan birisi de prematüre retünopatisi (ROP) hastalığı.
Bu hastalık yeni doğan bebeklerde ortaya çıkan riskli bir hastalık. Erken doğan 32 hafta altı, 2 bin gramdan düşük kiloda olan bebeklerde görülen ROP ileride az görme ya da körlüğe sebep oluyor. ROP hastalığı bebeklerde gözün ağ tabakası olarak adlandırılan retina tabakasını besleyen damarların gelişim bozukluğuna bağlı ortaya çıkan bir hastalık olarak tanımlanıyor. Bu hastalık gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde erken doğan bebeklerde görülen körlüğün en önemli nedenlerinden biri. Göz Hastalıkları Uzmanı Opr. Dr. Murat Günay, bebeklerin doğumdan hemen sonra yapılan kontrollerinin yanı sıra çocuk doktoru gerekli gördüğü takdirde, riskli gördüğü 33 veya 34 haftalık prematürelerin de göz muayenesi için ilgili göz hekimine sevk edildiğini söylüyor. Hastalığın zamanında müdahale olmaması durumunda kalıcı körlük riski taşıdığının altını çiziyor. Günay, “Uygun zamanda, uygun takip ve tedavi protokolleri ile hastalığın körlük yapıcı riski büyük bir oranda azalmaktadır. Erken doğmuş bir prematüre bebekte ilk göz muayenesi 25-28. günlerde mutlaka yapılmalıdır.” ifadelerini kullanıyor.
Hastalığın gelişim süresince zamanında müdahale olmaması durumunda, yaşam boyu kalıcı körlük riski hastalığın tanısının ve tedavisinin önemini ortaya koyuyor.
No Comments
Only registered users can comment.
Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.
Write a comment