Çocuklara tehlike anında ne yapmaları gerektiği öğretilmeli
Psikolog Muharrem Eroğlu, son zamanlarda artan çocuk kayıplarına dikkat çekti. Çocukların tehlike karşısında ne yapması gerektiğini bilmediğini ifade eden Eroğlu, “Toplumda kendini ifade edemeyen kişiler en savunmasız çocukları seçiyor. Bu nedenle çocuklara tehlike anında ne yapmaları gerektiği öğretilmeli.” uyarısında bulundu.
Psikolog Muharrem Eroğlu, kayıp ve ölüm olaylarının nedenlerine dikkat çekti. Toplumsal hareketliliğin ve göçün artması nedeniyle ailelerin kültürel şok yaşadığına işaret eden Eroğlu, uyum problemi yaşayan ailelerde en fazla çocukların mağdur olduğunu söyledi. Çocukların tehlikelerle yüz yüze kaldığını belirten Eroğlu, sosyal medyanın yanlış kullanımının da kayıp ve ölüm olaylarında etkili olduğunu vurguladı. Eroğlu, “Sosyal medyanın yanlış kullanımı ve denetlenememesi sonucu çocuklar, tehlikelere karşı savunmasız durumdadırlar. Birçok kaçırılma olayı çocuklar kandırılarak, internet üzerinden yapılmaktadır. Çoğu çocuklar tehlike karşısında ne yapması gerektiğini bilmiyor. Özellikle mahrem alanlar ve bir yabancıyla iletişime geçilirken nelere dikkat edilmesi gerektiğinin bilinmemesi üzücü olaylara kapı aralıyor.” diye konuştu.
Toplumdaki ekonomik ve sosyal engellenmişliğin çoğaldığına da dikkat çeken Eroğlu, bunun suç oranlarını arttırdığını vurguladı. Eroğlu, “Kendini ifade edemeyen ve toplumdaki rollerde kendine yer bulamayan kişiler en korumasız ve savunmasız çocukları seçiyor. Normal yollardan ortaya koyamadıkları duygu ve isteklerini patolojik yollarla gideriyorlar.” dedi.
Psikolog Muharrem Eroğlu, çocuk kayıpları ve ölümleri sorununun çözümü için tüm kurumların konuyu birlikte ele alınması gerektiğini ifade etti. “Çocuklara tehlike anında neler yapmaları gerektiği öğretilmeli.” diyen Eroğlu, ailelere de şu tavsiyelerde bulundu; “Özellikle sosyal medyanın takibi, doğru ve güvenli kullanımı sağlanmalı. Çocuklara mahrem alanlarıyla ilgili bilgi verilmeli. Güvenlik gerekçe gösterilerek çocuklara baskı yapılmamalı. Merak duygularına engel olunmamalı. Bu konu abartıldığında çocukta başka psikolojik problemler ortaya çıkabilir ve kendine, çevreye güveni olmayan bir birey olarak yetişebilir. Ancak unutulmaması gereken, güven duymak, tedbir almaya engel değildir.”
No Comments
Only registered users can comment.
Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.
Write a comment