Bayramlaşmanın önemi
Mübarek Ramazan ayı boyunca bedenlerini oruç tutturarak, ruhlarını mukabeleler ile dinlendirerek, iftar sofralarıyla da akraba ve arkadaş bağlarının güçlendiği mübarek günler geride kalıyor. Ancak gerek ailelerin yalnız kalmayı tercih etmeleri gerekse bayramların sıcak yaz günlerine denk gelmesiyle bayram ziyaretlerinin yerini tatil mekânları aldı. Oysaki bayramlar İslam dininde önemli bir yere sahip olan sıla-i rahim için büyük bir fırsat. Anne-baba ve akrabayı ziyaret etme, onların hal hatrını sorma anlamına gelen sıla-i rahim, en çok bayram günlerinde yapılıyor. Fıkıhta, sıla-i rahimin akrabaların hakkını vermek olarak bildirildiğini söyleyen ilahiyatçı Prof. Dr. İsmail Köksal, bu sebeple aile ve eş-dostların imkân varsa ziyaret edilmesini yoksa da en azından telefonla arayıp gönüllerinin alınması gerektiğini ifade ediyor. Bu konudaki Efendimiz’in (sas) sözlerinden örnek veren Köksal, “Efendimiz (sas) diyor ki, ‘Kim ömrünün uzamasını, rızkının bereketlenmesini isterse, işlerin denk gelmesini isterse sıla-i rahimde bulunsun.’ Akrabalarını ziyaret etsin. Tabii bu akrabalar da İslam’ın takdir ettiği akrabalıklar. İslam hukukunda bizim mirasçı olabileceğimiz akrabalıklar.” sözleri ile sıla-i rahimin faziletini açıklıyor.
Nahl Sûresi’nde geçen “Allah adaleti emreder, ihsanı emreder ve yakın akrabaya hakkını vermeyi emreder” ayetini hatırlatan Köksal, sıla-i rahimin akrabayı ziyaret anlamının yanında maddi destek olmak manası ile de algılanması gerektiğini şu sözlerle açıklıyor: “Efendimiz’e (sas) soruyorlar hangi yardım kıymetlidir diye. O da akrabaya yapılan yardım diyor. Akrabaya yapılan yardım hem bir sıla-i rahimdir hem de muhtaca yapılan bir yardımdır. O kapsamda bizim muhtaç akrabamız var diyelim, üç şehirde akrabamız var diyelim, üçüne de gidemeyeceğiz. Birisine gider ikisine de yardımı ulaştırırız.”
Sıla-i rahimin farz olduğunu ifade eden Köksal, aralarında küslük olan akrabalar için ise; “Bazı akrabalar kötü akrabalar olabilir. Bize düşen görev, yanlış yapan akrabalarımızı, doğruya yönlendirmek. Bütün insanlara İslam’ı anlatma görevimiz varsa, yakın akrabalarımıza anlatmamız daha fazla.” sözleri ile Peygamber Efendimiz’e (sas) ilk önce yakın akrabalarını doğru yola iletmesinin emredildiğini söylüyor. “Benim yakın akrabalarım iyi değil. Öyleyse ben bayramda ziyaret etmem” gibi cümleler sarf etmenin yanlış olduğunu belirten Köksal, “Muhtaçsa yardım etmem gibi bir lüksümüz yok. İhtiyacını gidererek hem yardım, hem de sıla-i rahim yapmış oluruz.” diye konuşuyor.
No Comments
Only registered users can comment.
Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.
Write a comment