ABD’yi terk eden Meksikalı kaçak göçmenlerde büyük artış

ABD’yi terk eden Meksikalı kaçak göçmenlerde büyük artış

ABD’yi terk eden Meksikalı göçmenlerin, ülkeye gelenlerden daha fazla olduğu ortaya çıktı.

ABD başkanlığı için yarışan Donald Trump’ın seçim meydanlarında, “Meksika’dan gelen kaçak göçmen sayısının azalması için sınıra duvar yapacağını” söylemesi tepkilere neden olmuştu.

Pew Araştırma Merkezi (PRC) tarafından yapılan bir araştırmada, Trump’un her defasında gündeme getirmesi ile tartışılan kaçak göçmen konusunda ilginç sonuçlar ortaya çıktı. Pew’e göre 2009-2014 tarihleri arasında toplam 700 bin Meksika asıllı göçmen ABD’ye giriş yaptı. Aynı süre zarfında aralarında Amerikan doğumlu çocuklar olmak üzere 1 milyon Meksikalı ülkeyi terk etti. Buna göre ülkedeki Meksika asıllı kaçak göçmen nüfusu da 1 milyon azalmış oldu.

ABD ekonomisinde yaşanan ekonomik daralma ve aile özlemi göçmenlerin ülkelerine geri dönme sebepleri olarak gösterildi. Pew tarafından yapılan ankette, göçmenlerin yüzde 61’i aile özlemi nedeniyle ülkelerine geri döndüğünü söyledi. Ankete katılanların yüzde 45’i ABD’deki yaşamın Meksika’dan daha iyi olduğu görüşünde.

ABD’ye göç edenlerin 3’te biri ise Meksika ile ABD’deki hayat şartlarının eşdeğer olduğu görüşünde.

Sınır güvenliği kayıtlarına göre, 2014’te sınırda tutuklanan Meksikalı kaçak göçmen sayısı 229 bin olarak açıklanmıştı. Buna göre son 60 yılda ilk defa Meksikalı kaçaklar, diğer milletlerin gerisine düşmüştü. 2000 yılında sınırda tutuklanan Meksikalı kaçak göçmen sayısı 1,6 milyonu geçmişti.

Trump’un bütün bunları bildiğini söyleyen uzmanlar, Meksika sınırı ile ilgili verilen vaatlerin seçmen tarafından kabul gördüğüne dikkat çekiyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.