Kaybolan sprey dünyaya yayılıyor
Dünya futbolunda son yıllarda yapılan yeniliklere şimdilerde “kaybolan sprey“ uygulaması eklendi. Sıkıldığı andan itibaren 45 saniye ile 2 dakika arasında etkisini kaybeden köpüğün hakemlerin işini kolaylaştırdığı tüm futbol kamuoyunca aşikar.
Sıkıştırılmış bütan ve sudan oluşan sprey, bütanın buharlaşması nedeniyle sahada sadece suya dönüşüp kayboluyor. FIFA bu uygulamayı ilk kez ülkemizde düzenlenen U20 Dünya Kupası’nda test etmişti. Ceza sahası çevresindeki direkt ve endirekt serbest vuruşlarda barajın yerinin tam olarak belirlenmesini sağlayan uygulama, 2014 Dünya Kupası finallerinde de uygulandı. Barajın bozulmasının önüne geçen bu uygulamadan hakemler memnun olsa da kaleciler için aynı şeyi söylemek pek mümkün değil. Bayern Münih ve Alman Milli Takımı’nın başarılı file bekçisi Manuel Neuer, bu uygulamaya karşı çıkanların başında geliyor. Deneyimli eldivenin gerekçesi ise net: Sprey oyunu yavaşlatıyor. UEFA, Şampiyonlar Ligi’nde de sprey uygulamasına geçmeye hazırlanırken, önümüzdeki sezon Premier Lig, Süper Lig ve PTT 1. Lig’i takip eden futbolseverler uygulamanın canlı şahidi olacak.
İlave hakemler hataları azalttı
Futbolseverlerin ilk olarak geçen sezon Galatasaray ile Fenerbahçe arasında oynanan Süper Kupa finalinde tanıştığı 6. hakem uygulaması bu yıl da devam edecek. Uygulama birçok yönden hakemlerin işini kolaylaştırırken futbolcuların da daha dikkatli davranmalarına yol açtı. Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Merkez Hakem Kurulu (MHK), UEFA’nın 6 hakemli sistemini İtalya’nın ardından uygulamaya sokan ikinci kurum oldu. Süper Lig’deki bu uygulama, caydırıcı etkisiyle dikkat çekti. Yapılan bu yenilikle birlikte geçtiğimiz sezon sportmenliğe aykırı davranış nedeniyle gösterilen kartlarda yüzde 7, hakem kararlarına itiraz sebebiyle gösterilen sarı kartlarda yüzde 20 düşüş tespit edildi. Diğer yandan ilave yardımcı hakemler sayesinde özellikle topsuz alandaki ihlâllerdeki cezalandırılma oranının yükselmesi, kırmızı kart sayısının artmasını beraberinde getirdi. Yardımcı hakemlerin ofsayt pozisyonlarındaki doğru karar verme oranında ise yüzde 7 artış yaşandı.
No Comments
Only registered users can comment.
Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.
Write a comment