Trump farkı açıyor, 4 Amerikalıdan 3’ü Biden’in yaşından rahatsız

Trump farkı açıyor, 4 Amerikalıdan 3’ü Biden’in yaşından rahatsız

The New York Times’in yaptığı son kamuoyu yoklaması, Joe Biden ile Donald Trump arasındaki ilk münazaranın ardından Trump’un Beyaz Saray’a daha da yaklaştığını, ABD’li seçmenin Başkan Biden’in adaylığından rahatsız olduğunu ortaya koydu.

Yapılan ankete göre Donald Trump’un muhtemel seçmenler arasında Başkan Biden’ın yüzde altı puan önünde yer aldığına ve seçmenlerin yüzde 74’ünün Biden’ın bu iş için çok yaşlı olduğunu düşündüğüne dikkat çekiyor.

Trump’un muhtemel seçmenler arasında yüzde 49’a karşı yüzde 43 ile Biden’in 6 puan önünde olduğu, farkın münazaradan önce yüzde 3’ken sonrasında artışa geçtiği belirtiliyor. Kayıtlı seçmenler arasında ise Trump’un yüzde 49’a yüzde 41 önde olduğu ve farkı yüzde 8’e çıkardığı ifade edilirken NYT, kendi anketlerinde Trump’un 2015’ten beri en çok oyu aldığını vurguladı.

NYT’ye göre Joe Biden’in yaşı hakkındaki şüpheler yaygın ve giderek artıyor. Kendi seçmeni de Biden’in etkili olamayacak kadar yaşlı olduğuna inanıyor. Genel olarak, seçmenlerin yüzde 74’ü, münazaradan bu yana beş puanlık bir artışla Biden’i bu iş için çok yaşlı görüyor. ABD Başkanı’nın yaşıyla ilgili endişeler, geçen bir hafta içinde Demokratlar arasında da sekiz puan artarak yüzde 59’a yükseldi. Her 5 demokrattan 3’ü Biden’in adaylığından şüphe ediyor.

Biden’in adaylıktan çekilmeye niyeti yok 

Demokrat Parti içinde yaşıyla ilgili kaygılar nedeniyle yarıştan çekilmesi yönünde baskı artan 81 yaşındaki ABD Başkanı Joe Biden, talepleri reddetti.

Biden seçim çalışmaları için katıldığı bir etkinlikte, “Şunu net olarak ifade edeyim: Yarışıyorum, bir yere gitmiyorum. Sonuna kadar bu yarıştayım ve biz kazanacağız” dedi. Beyaz Saray basın sözcüsü Karine Jean-Pierre de gazetecilerin “Biden çekilmeyi düşünüyor mu” şeklindeki sorusuna “Kesinlikle hayır” yanıtını verdi.

20’den fazla Demokrat vali, Biden ile Beyaz Saray’da bir araya geldi. Bir saatten uzun süren görüşmenin ardından toplantıya katılan Maryland Valisi Wes Moore, “Başkan (Biden) bizim adayımız, onu destekleyeceğiz” diye konuştu.

Diğer taraftan birçok demokrat Biden’in yarıştan çekilmesi gerektiğini dillendirmeye devam ediyor. ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris, Biden’ın yerine geçebilecek en güçlü aday olarak gösterilirken Reuters/Ipsos tarafından hazırlanan anket, ABD’nin eski First Lady’si Michelle Obama ismini gündeme getirdi. Ankete göre, eski First Lady, 78 yaşındaki Trump’ı 10 puan farkla mağlup edebilir.