Sınırdışı edilen kaçak göçmen sayısı her yıl azalıyor
Amerika Birleşik Devletleri’nden sınırdışı edilen kaçak göçmen sayısı her geçen yıl azalıyor. Associated Press haber ajansının (AP), İç Güvenlik Bakanlığı kayıtlarından yola çıkarak hazırladığı haberde, 2007 senesinden bu yana her sene azalan kaçak göçmen sayısı bu sene önceki yıla oranla yüzde 20 oranında geriledi.
Buna göre geçtiğimiz yılın ekim ayından bu yılın 28 Temmuz tarihine kadar toplam 258 bin 608 kişi ükesine gönderildi. Bir önceki senenin aynı döneminde ise sınırdışı edilenlerin sayısı 320 bin 167 kişiydi.
2012-13 döneminde sınırdışı edilenlerin sayısı 344 bin 624 kişi olurken kayıtlara göre Başkan Obama’nın göreve geldiği 2009 yılının Ocak ayından bu yana sınırdışı edilen göçmen sayısı 2.1 milyon olarak kayıtlara geçti.
Uzmanlara göre sınırdışı edilen göçmen sayısındaki azalmanın iki önemli nedeni var. Bunlardan ilki, Obama hükümetinin öncelikle deport edilecek kimselerin suça karışan ve halkın güvenliğine karşı tehdit oluşturanlar arasında olması gerektiği yönündeki politikası. Bunun yanı sıra ABD mahkemelerinde sınırdışı davası açılan göçmen sayısı bugün 400 bini bulmuş durumda. Her bir davanın birkaç yıl sürdüğü düşünülürse bu durum sınırdışı işlemlerini geciktiriyor ve dolayısıyla azaltıyor.
Analistlere göre sınırdışı edilen insan sayısındaki azalmanın bir diğer nedeni ise Güney Batı sınırında illegal olarak ABD’ye giriş yapan kaçak göçmenlerin Meksika’dan ziyade Orta Amerika ülkelerinin vatandaşları olması. Bu ülkelerin vatandaşlarının yasal işlemleri Meksikalılara oranla daha uzun zaman alıyor. Orta Amerika ülke vatandaşlarının iadesi durumunda ülkelerinde hayatlarını tehlikeye atacak bir tehlikenin olup olmadığı Amerikalı yetkililerce inceleniyor. Bu durum ülkelerle yazışma, yerinde inceleme gibi işlemleri gerektirdiği için zaman alıyor.
Başkan Barack Obama, geçtiğimiz günlerde kaçak göçmenlere yönelik düzenleme hazırlıklarını kasım ayındaki seçimlere kadar ertelemişti.
No Comments
Only registered users can comment.
Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.
Write a comment