Romney partisi ile Obama’nın yeni göçmen politikası arasında kaldı
Başkan Baarck Obama’nın genç göçmenler için ortaya koyduğu ‘‘Dream Act’’ politikasına karşın Cumhuriyetçi Parti’nin başkan adayı Mitt Romney’in net birşsey söyleyememesi basında eleştirilere neden oluyor. Cumhuriyetçi Parti’nin kaçak göçmenler konusundaki sert tavrı ve Obama’nın Latin Amerikalıların seçimlerde oyunu alacak görünüyor olması Romney’i köşeye sıkıştırmış görünüyor.
Perşembe günü (bugün) Florida’da Ulusal Latino Birliği’nin ‘Seçimler ve Atanmışlar’ başlıklı konferansına katılan Romney, burada da Obama’nın yeni göçmen politikasına yönelik cevap vermekten kaçındığı görüldü.
Romney’e bir katılımcının Başkan’ın genç göçmenlerin sınır dışı edilmemesi yönünde atmış olduğu adımı nasıl değerlendirdiği sorusuna Romeny, ‘‘Benim bu soruya cevabım, uzun soluklu, kalıcı çözüm olamlıydı. Ben olsam kalıcı çözüm önerirdim bunun gibi geçici olanı değil’’ diye bildi.
Göçmenlik politikasının ulusal bir mesele olduğuna işaret eden Romney, ‘‘Göçmenlik sistemimiz aile bağlarını güçlendirici olmalı onların yalnızca bazı üyelerini ayıran değil’’ dedi.
Ulusal Latino Birliği geçtiğimiz seçim döneminde (2008) Obama’yı desteklemişti. Romney, özellikle Florida gibi kararsız eyaletlerdeki Hispaniklerin oyunu almaya çalışıyor. Ancak Cumhuriyetçi Parti’nin kaçak göçmenlere yönelik ayrımcı tavrı partinin başkan adayı Romney’i bu konuda politka üretmekte zora sokuyor.
Geçtiğimiz hafta Başkan Obama, İç Güvenlik Bakanlığı’na verdiği direktifle Amerika’da doğmuş veya erken yaşta gelmiş kaçak genç göçmenlerin sınır dışı edilmemesi ülkede tartışma konusu olmaya devam ediyor. Cumhuriyetçi Parti (GOP) Obama’nın genç kaçak göçmenleri sınır dışı edilmemesi kararına tepki gösterirken, ülkenin bu tür gereksiz maceralara atılmasının yanlış olduğu açıklamasını yaptı. GOP, kaçak göçmenlere yönelik Obama’nın getirdiği uyğulamayı da göçmen sorunu kilitlemekten öte bir çözümde getirmediğini savundu.
Obama’nın verdiği direktif ile uyğulamaya konulan yeni yönetem özetle şöyle; kişinin 16 yaşından önce ABD’ye gelmiş ve şu anda 30 yaşın altında olması, ülkede en az 5 yıl boyunca ikamet etmiş olması, sabıkasının bulunmaması, ABD’deki bir okulda başarılı bir öğrenci ya da liseden mezun olmuş olması veya orduda başarıyla görev yapmış olması kriterleri aranıyor. Bu kişiler, iki yıl süreyle geçerli olmak üzere çalışma başvurusu yapabilecekler, çalışma izinlerinin yenilenmesi daha sonra ise yeşil kart (green card) verilmesini öngörüyor.
Bugün ülke genelinde Latin Amerikalılar arasındaki işsizlik oranı yüzde 11 ve Obama’nın yeni politikasından faydalanabilecek genç sayısının da 800 bin kişi olduğu tahmin ediliyor.
No Comments
Only registered users can comment.
Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.
Write a comment