Obama Tarihe Nasıl Geçecek?
Obama, görevinin son iki yılına iki kanadını da Cumhuriyetçiler’in kontrol ettiği bir Kongre ile giriyor. Güçlü bir muhalefetle mücadele edecek Obama’nın son iki yılındaki icraatları tarihteki yerini sağlamlaştıracak mı?
Amerika’nın Sesi radyosunun haberine göre seçmenler, 4 Kasım’da verdikleri oylarla muhalefetteki Cumhuriyetçi Parti’nin Temsilciler Meclisi’nden sonra Senato’yu da ele geçirmesini sağladı.
Ara seçim yenilgisinden bir gün sonra Başkan Obama, Beyaz Saray muhabirlerinin sorularını yanıtladı. Gazeteciler, başkanın görevinin son iki yılına “topal ördek” olması, yani Kongre’de muhalefet çoğunluğuyla girmesiyle ilgili sorular sordu.
Obama sorulara şu yanıtı verdi: “Bir daha seçimlere girmeyeceğim. Siyasi beklentim yok. İlk hedefim bu iki yılda Amerikan halkına mümkün olduğu kadar iyi hizmet etmek.”
Obama’nın hedeflerinden biri, Amerikan ekonomisini ve orta sınıfını güçlendirmek olacak.
Amerikan İlerleme Merkezi uzmanı Carmel Martin, “Başkan, büyük ekonomik durgunluktan bizi bugünlere taşıdı. 50 aydır istihdam artıyor. Özel sektör 10 milyon yeni iş yarattı ve son 6 yılın en düşük işsizlik oranına sahibiz. Bu nedenle sanıyorum önümüzdeki günlerde de ekonomiye ağırlık verecek,” diyor.
Ancak ekonomideki iyileşmeye rağmen Başkan Obama 2015’e rekor oranda düşük halk desteğiyle giriyor.
Amerikan Üniversitesi’nde tarih profesörü olan Allan Lichtman “Ekonomide çok ciddi bir düşüş yok. Büyük bir skandal da yaşanmadı. İşler kötü değil ancak insanlar hala mutsuz. Bence belki de halk bazen başkanlardan çok fazla şey bekliyor,” diyor.
Ancak bir başkanın tarihe bıraktığı ize bakıldığında Lichtman destek oranlarının çok da önemli olmadığını söylüyor.
Uzman, gittikçe artan siyasal kutuplaşma döneminde, Başkan Obama’nın 2015-2016 yıllarını Kongre’yi saf dışı bırakan başkanlık kararları çıkararak dış politikada iz bırakmaya çalışmakla geçireceğini söylüyor: “Çin’i iklim değişikliği konusunda bir anlaşmaya varmaya ikna etti. Bu tarihsel olarak Çin’in reddettiği bir şeydi. Bu önemli. Eğer İran’la güvenilir bir nükleer anlaşma imzalanırsa bu çok önemli olur. Bu Başkan Carter’ın İsrail ve Mısır arasında anlaşma sağladığı Camp David görüşmeleri kadar büyük bir olay demektir.”
Uzmanlara göre iki yıl,bir başkanın iz bırakması için yeterli bir süre ve Başkan Obama’nın özellikle de küresel ilişkilerde bunu yapma olasılığı hala var.
No Comments
Only registered users can comment.
Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.
Write a comment