Obama, Ferguson olayları için polisi sert şekilde uyardı

Obama, Ferguson olayları için polisi sert şekilde uyardı

Başkan Barack Obama, Missouri eyaletinin St. Louis şehrinin Ferguson semtinde devam eden portesto gösterileri nedeniyle polisi sert bir şekilde uyardı.

Obama, olayı bahane ederek polise karşı vandalizm, yağma ve şiddet olaylarının asla kabul edilemeyceğini belirtirken, kolluk güçlerini de aşırı güç kullanmamaları konusunda uyardı. Obama, polise olayı aydınlatmak için yürüttüğü soruşturmayı şeffaf ve adil şekilde yapması gerektiğini hatırlatırken, gazetecilerin tutuklanmasının da kabul edilemeyeceğini ifade etti.

Obama, olayın şeffaf bir şekilde araştırılmasını ve adaletin yerini bulmasını isterken, ‘‘Artık yaraların iyileşme zamanı. Artık Ferguson sokaklarında barış ve sükunet zamanı.’’ diyerek taraflara seslendi.

Polis ile göstericilerin zaman zaman çatıştığı Ferguson’daki olayların yankıları gün geçtikçe artıyor. Geçtiğimiz cumartesi günü ağırlıkla Afro-Amerikalıların yaşadığı Ferguson semtinde bir polisin silahsız olan 18 yaşındaki Michael Brown’ı öldürmesi bölge sakinlerinin tepkisine neden olmuştu. Pazar günü başlayan gösterilere polisin sert müdahalesi tansiyonun artmasına, şehirde yağma ve saldırılara neden olmuştu.

Başkan Obama ailesi ile birlikte gittiği Massachusetts eyaletinde bulunan Martha’s Vineyard tatil beldesinden yaptığı açıklamada, St Louis’de yaşanan gösteri ve şiddet olaylarının ‘Amerikan halkını derinden üzdüğünü söyledi.

Başkan, “Böyle bir şey olduğunda, yerel yönetimlerle birlikte polisin de ölüm olayının nasıl meydana geldiğini soruştururken daha açık ve şeffaf olmak gibi bir sorumluluğu var.” dedi.

Yaşanan trajik olayı vandalizm, şiddet veya yağma için asla bahane olamayacağını belirten Obama, “Polisin, Anayasal hak olan barışcıl protesto etme hakkına karşı aşırı güç kullanıp göstericileri hapse atması kabul edilebilir değildir. Ayrıca, Amerika Birleşik Devletleri’nde sadece görevini yerine getiren gazetecileri polis tutuklamamalı ve onlara kaba davranmamalı.’’ dedi.

Başkan Obama, protestocular ile kolluk görevlililerine birer adım geri çekilerek olayları daha iyi nasıl bir yaklaşım getirebilecekleri konusunda düşünmeye de davet etti.

Salı günü de polis tarafından öldürülen Michael Brown için başsaglığı mesajı yayınlayan Obama, olayın çok üzücü olduğunu dile getirmiş ailesi ile yankınlarına taziyede bulunmuştu.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.