Hükümeti dava etmek bundan sonra daha kolay

Hükümeti dava etmek bundan sonra daha kolay

Yüksek Mahkeme dün iki dava hakkında verdiği karar ile bundan sonra federal hükümete karşı insanların daha rahat dava açabilmelerinin yolunu açtı.

Dün ele aldığı iki ayrı dava hakkında kararını açıklayan Yüksek Mahkeme, verdiği hüküm ile insanların federal hükümeti dava etmelerini kolaylaştırdı. Mahkemenin ele aldığı davalardan birisi Hong Konglu bir göçmen kadının gözaltına altında tutulduğu hapishanede yaşadığı haksızlıklarla ilgiliydi. Federal hükümet vereceği bir kararın “Federal Haksızlıklara Karşı Korunma Yasası” ile çeliştiğini savunuyordu.

Hong Konglu Kwai Fun Wong adlı kadın 1999 yılında Oregon eyaletindeki kaçak göçmenlerin tutuklu bulunduğu hapishanede üstünün soyularak aranması, vejeteryan yemeği isteğinin de reddedilmesi nedeniyle federal hükümeti dava etmişti.

Federal hükümet ise Wong’un ülkeye kaçak girdiği gerekçe göstererek davanın düşmesini talep ediyordu. Yüksek Mahkeme ise Wong’u haklı bularak federal hükümeti ceza ödemeye mahkum etti.

Federal hükümetinin dava edildiği ikinci konu ise, Arizona federal karayolu üzerinde 2005 yılında meydana gelen bir kaza yüzünden.

Kazada hayatını kaybeden Anthony Booth adlı şahsın oğlu yoldaki bariyerlerin hatalı olması nedeniyle babasının kaza yaptığını savunuyordu. Yüksek Mahkeme, Booth ailesinin gerekçesini haklı bularak federal hükümeti suçlu buldu.

Hukukçular, Yüksek Mahkeme’nin iki dava hakkındaki kararının bundan sonra federal hükümete karşı açılacak davalara örnek teşkil edecek olması bakımıyla bireylerin haklarını savunmada önemli bir adım olarak yorumluyor.

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.