Dışişleri Bakanlığı yolunda Rice’nin pazarlığı sürüyor
Hillary Clinton’ın bu yılın sonunda görev süresinin dolmasının ardından tekrar dışişleri bakanı olmak istemediğini açıklaması üzerine bu makama kimin geleceği Amerikan siyasetinin son haftalarda en öncelikli konularından oldu.
Birçok ismin dolaştığı kulislerde Dışişleri Bakanlığı için en öne çıkan isim ise ABD’nin Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Susan Rice. Ancak Cumhuriyetçiler’in Rice ismine Bingazi olayı nedeniyle muhaliflikleri devam ederken Demokratlar Büyükelçi’nin siyah olmasının muhalif parti de rahatsızlığa yol açtığı görüşünde. 11 Eylül’de Libya’nın Bingazi şehrinde gerçekleştirilen terörist saldırıda öldürülen ABD’nin Libya Büyükelçisi Chris Steven ile 3 diplomatın öldürülmesi ile ilgili Rice’nin yaptığı açıklama başını ağrıtmaya devam ediyor. Cumhuriyetçiler, 11 Eylül Bingazi saldırılarının nedeni olarak o gün internet ortamına düşen İslam karşıtı filmin neden olduğunu belirten Rice’nin kamuoyunu yanıltmakla suçluyor. Son olarak Susan Rice, bu sabah Kongre’de dış politika konusunda önde gelen üç Cumhuriyetçi senatöre, Bingazi saldırısı konusunda bildiklerini anlattı. Rice, Arizona senatörü John McCain, Güney Carolina senatörü Lindsey Graham ve New Hampshire senatörü Kelly Ayotte’un konuyla ilgili sorularını cevapladı. Ancak üç Cumhiriyetçi senatör Büyükelçi Rice. verdiği cevaplardan tatmin olmadıklarını açıkladı.
Senatörler bir buçuk saat süren basına kapalı toplantıdan sonra McCain, Graham ve Ayotte’nın Rice’ye karşı muhalif duruşlarından geri adım atmadıkları görüldü. Cumhuriyetçiler, Obama hükümetinin 11 Eylül saldırısı ile ilgili gerçek bilgileri seçimlerden önce halktan gizleyerek sandıktan çıkacak sonucu herşeyin üstünde tutmakla eleştiriyor. Cumhuriyetçiler, Büyükelçi Rice’ın da basına kasten yanlış bilgi vererek terör saldırısı gerçeğinin üstünü örtmekle suçluyor. Rice ile Beyaz Saray Cumhuriyetçilerin bu suçlamalarını reddediyor. Rice, geçen hafta yaptığı basın toplantısında kendisine istihbarat birimlerinin verdiği bilgileri kamuoyu ile samimiyetle paylaştığını söylemişti.
Demokrat Partilier Rice için Cumhuriyetçilerin bu kadar sert muhalefet etmelerini derisinin rengi olarak yorumluyor. Birçok Demokrat Partili Rice’nin de Başkan Obama gibi Afrtikan-Amerikalı olmasını bazı Cumhuriyetçilerin sindirememesinin muhaliflerindeki asıl neden olarak değerlendiriyor.
Senatör John Kerry ile birlikte Dışişleri Bakanlığı’na adı geçen Büyükelçi Susan Rice için Washington D.C de kulis çalışmaları devam ediyor. Obama, Kerry veya Rice ataması durumunda Dışişleri Bakanlığı makamına Senato’dan onay alması gerekiyor.
No Comments
Only registered users can comment.
Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.
Write a comment