Demokrat Parti’nin Ulusal Kongresi festival havasında başladı

Demokrat Parti’nin Ulusal Kongresi festival havasında başladı

Demokrat Parti’nin Ulusal Kongresi (DNC) Kuzey Carolina eyaletinin en büyük kenti olan Charlotte şehrinde festival havasında başladı. Kongre’nin ilk günü Fisrt Lady Michelle Obama kürsüye gelecek ve Başkan Baarck Obama’nın yaklaşık 80 bin kişiye hitabı ile son bulacak.

Charlotte 3 gün süre ile (4-6 Eylül) devam edecek olan DNC, Perşembe akşamı Başkan Barack Obama’nın konuşması ile son bulacak.

Pazartesi günü yapılan geleneksel Carolina sokak festivali adeta Demokrat Parti’nin gövde gösterisine dönüştü. Hemen her köşe başında Başkan Barack Obama’nın fotoğrafının basılı olduğu tişörtler, partinin 2012 seçim kampanyası logosu, rozeti gibi eşyalar satılırken, ülkenin dört bin yanından gelen 5 bin 963 delege de halk ile etkinlikte boy gösterdi. Festival kapsamında yapılan konserlere ve etkinlik alanındaki çadırlara onbinlerce insanın akın ettiği görüldü. Her renkten ve milletten insan katıldığı festivalin dikkat çeken katılımcılarından birisi de Mississippi eyaletinden gelen parti delegesi Kelly Jacobs oldu. İlginç kıyafeti ile basının ilgi odağı olan Jacobs, ”Obama ile Amerika Türkiye’nin ülkemiz için ne kadar önemli bir mütfeffik olduğunu öğrendi” diyerek Türk insanların Demokrat Parti’ye oy vermesini istedi.

DNC nedeniyle Charlotte şehrinde onlarca farklı millet ve etnik grup adına verilen davet ile partilerin de çokluğu dikkat çekiyor. Bu kapsamda Türkler’de çarşamba günü öğle saatlerinde DNC’ye katılan partinin önde gelen ağır toplarının katılacağı öğle yemeği organize ediyor.  


IMG 8409
CHARLOTTE PROTESTOLAR BİLE FESTİVAL GİBİ GEÇİYOR

Pazar ve cumartesi günleri  yapılan protesto gösterilerinde ise daha çok festival havasında geçti. Polis ile hiç karşı karşıya gelmeyen protestocuların eylemleri olaysız noktalandı. Protestocuların Demokrat Parti veya Başkan Obama’nın aleyhine değil daha çok var olan sisteme yönelik tepkileri dikkat çekti. Charlotte sokaklarında haftasonu Wall Street işgalcilerinden eşcinsel evliliği savunanlara, göçmen haklarından Müsülümanlara kadar 90’dan fazla grup sesini duyurmaya çalıştı. Protesto gösterileri içinde en başarısız olanları ise Wall Street işgalcileri ile ‘Muslim Jumah’ adlı kuruluşun yapmaya çalıştığı protesto eylemi oldu. Her iki grupta binlerce insanı sokağa dökülecekleri yönünde önceden beyanat verirken yalnızca birkaç yüz kişi ile yürümeleri hayal kırıklılığına neden oldu. Muslim Jumah yetkilileri protesto davetlerine Müslümanların ilgi duymamalarını Federal Soruşturma Ofisi (FBI) yetkililerin Müslüman toplumu liderleri ile gösteriye katılmamaları yönünde yaptıkları görüşmenin etkili olduğunu savundu. Wall Street işgalcileri ise Florida’nın Tampa kentinden düzenlemek istedikleri büyük protesto gösterilerinin Isaac kasırgası nedeniyle yapamamaları nedeniyle binlerce destekçilerinin evlerine dönmelerinin sebep olduğunu ileri sürdü.


IMG 8541
ŞEHİRDE HAYAT ZORLAŞTI VE PAHALANDI

Onbinlerce insanın DNC için geldiği Cahrlotte şehrinde hayat hem zorlaştı hem de pahalandı. Onbinlerce insanın biranda akın ettiği şehirde otel fiyatları tavan yaptı. Geceliği binlerce doları bulan sıradan oteller de dahi yer bulmak imkanzsız hale gelirken şehrin çevresinde dahi aynı manzaranın yaşandığı görüldü. En ucuz otel Charlotte içinde bin doların üzerinde. Şehre yakın bölgelerde ise bir yıldızlı otel odaları 300 dolardan müşteri buluyor.

Oteller gibi otoparkların fiyatı da tavan yaptı. Günlük fiyatı 10 dolar civarında olan otoparklar 30, 40 dolara kadar yükseldi. DNC’nin yapıldığı Time Warner binasına yakın otoparkların fiyatı ise karaborsaya düştü.  

Charlotte  şehir merkezinde yemek yemekte zorlaştı. Lokanta, restorant ile fast food önlerinde yemek saatlerinde uzun kuyrukların oluştuğu görüldü. Bunların yanı sıra Charlotte şehir merkezinde DNC için birçok sokak ile caddeyi araç ve insan trafiğine kapatan güvenlik güçleri bu bölgede çalışanların günlük yaşamlarını da oldukça zora soktu.

DEMOKRATLARI EN ÇOK CLİNTON’IN NE YAPACAĞI KORKUTUYOR

Kongre’nin ilk gününde en önemli konuşmayı Başkan Obama’nın eşi Michelle Obama yapacak. Dört yıl önce de Denver’daki DNC’nin ilk gününde kürsüye gelen Frist Lady, oldukça etkili bir konuşmaya imza atmıştı. Michelle Obama’nın konuşmasının sonrasında birçok Amerikalı gazeteci ‘acaba yanlış Obama’yı mı seçiyoruz’ diye Fisrt Lady’in ne kadar etkili konuştuğuna latifeli yorum getirmişti.  

Kongre’nin ilk iki gününü şehir merkezindeki Time Warner kapalı spor salonunda yapılacak. Kongre’nin son gününde ise Başkan Obama 74 bin seyirci kapasiteli ‘Bank Of America’ stadyiumundan halka seslenecek. Havanın yağışlı olması durumunda ise Obama konuşmasını 20 bin kişilik Time Warner kapalı spor salonunda yapması öngörülüyor.

Demokrat Parti için en kritik gün ise Amerikan basınına göre yarın olacak. Zira, çarşamba günü prime time da ABD eski başkanlarından Bill Clinton konuşacak. Son dönemlerde Başkan Obama’ya destek vermek amacıyla verdiği demeçlerde pot üstüne pot kıran Bill Clinton’ın partinin ulusal kongresinde Cumhuriyetçiler de olduğu gibi Clint Eastwood vari bir sıkıntıya yol açıp açmayacağı merak konusu.


IMG 8548
KONGREYİ 15 BİN GAZETECİ TAKİP EDİYOR

Amerikan ve ulsular arası medyanın Charlotte başlayan Demokrat Parti’nin Kongresi’ne ilgi yoğun oldu. Dünya ve Amerika genelinden 15 bin gazetecinin akredite olduğu Kongre, medyanın ilgi odağı olmuş durumda. Gazeteciler gibi Charlotte akın eden bir başka meslek grubu da polisler oldu. Şehrin polis gücünün yetersiz olması nedeniyle çevre il ve eyalettlerden iki bin polis Charlotte sevk edildi. Florida eyaletinin Tampa şehrinde yapılan Cumhuriyetçi Parti Ulusal Kongresi (RNC) için ise şehrin kendi güvenlik güçlerinin yanı sıra çevre ile ve eyaletlerden 3 bin 500 den fazla polis ile bin 800 ulusal muhafız birliği elemanları şehirde güvenliği sağlamakla görevlendirilmişti.

DEMOKRATLAR ELİTLERİN DEĞİL HALKIN PARTİSİ HAVASI VERİYOR

Tampa’daki RNC’de konuşmacılar her ne kadar halkın partisinin Cumhuriyetçiler olduğu yönünde iddialarda bulunsalar da Amerikan basının bu partiyi elitleri ve beyazları temsil ettiği yönünde eleştirdi. Tampa’daki RNC, gazetecilerin Cumhuriyetçi Parti’ye getirdiği eleştiriyi haklı çıkaran uygulamaları ve katılımcıların yüzde yüzüne yakının beyaz olmasıyla haklı çıkarırken, Cahrlotte sokakları farklı etnik ve milletten gelenlerle doldu. Demokrat Parti rozetli Latin Amerikalı, Afrikan-Amerikalı, Müslüman,  Asyalı farklı onlarca millet ve dine mensup insanların DNC için Charlotte geldikleri görüldü.
Buarada Charlotte şehrinin en etkin gazetesi olan The Cahrlotte Observe yaptığı kamuoyu yoklamasına göre Kuzey Carolina eyaletinde Başkan Obama’nın rakibi Mitt Romney’in gerisinde olduğu görüldü. Anket sonucuna göre Obama eyalette halkın yüzde 43’ünün oyunu alırken Romney destek oranı yüzde 47 olarak tespit edildi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.