Bir yasa Kongre’den nasıl geçer?
Suriye’ye askeri müdahale yapılması gerektiğini dile getiren ABD Başkanı Barack Obama’nın bu konuda kararı Kongre’ye bırakması tüm dünyada gözleri buradan çıkacak karara çevirdi. ABD Kongresi iki farklı meclisten oluşuyor ve Suriye tasarısının Kongre’den geçmesi için bu iki meclisin de onayını alması gerekiyor.
Kongre’yi oluşturan üst meclise Senato alt meclise ise Temsilciler Meclisi adı veriliyor. Senato 100, Temsilciler Meclisi 435 üyeden oluşuyor. Senato üyelerine senatör, Temsilciler Meclisi üyelerine ise Kongre üyesi veya milletvekili deniyor. İki meclisinde alt komiteleri bulunuyor. Kongre’ye sunulan herhangi bir tasarı önce ilgili alt komitelerde görüşülmeye başlıyor. Bu komiteler tasarıda değişiklik yapma hakkına sahipler. Eğer komiteden geçmezse tasarı daha baştan kabul edilmemiş oluyor. Geçmesi halinde ise komitenin bağlı olduğu meclisin genel kuruluna gönderiliyor.
Meclis genel kurulları tasarıda değişiklik yapma veya ilgili komiteye tekrar görüşülmesi için gönderme yetkisine sahipler. Eğer tasarı uygun görülürse oylamaya gidiliyor. Oylama sonucunda tasarı her iki meclisten de geçerse söz konusu tasarıların uyuşup uyuşmadığına bakılıyor. Bunun sebebi her meclisin tasarı üzerinde oynama yetkisi olduğundan bazen tasarılar üzerinde farklı değişiklikler yapılabiliyor olması. Karşılarştırma sonucunda tasarılar uyuşuyorsa Beyaz Saray’a yani başkana gönderiliyor. Eğer uyuşmuyorsa meclis başkanları ortak yol bulmak adına görüşmelere başlıyor. Bu görüşmelerden bir sonuç çıkmaması halinde tasarı iptal ediliyor. Başkanların anlaşmaları halinde ise ortak bir tasarı hazırlanıp Beyaz Saray’a gönderiliyor.
SURİYE TASARISI
Gündemdeki Suriye tasarısı şuan için sadece Senato Dışilişkiler Komitesi’nden onay aldı ve Senato Genel Kurulu’na gönderildi. Senato’da yapılacak oylamanın çarşamba günü gerçekleşmesi bekleniyor. Ancak tasarının buradan geçmesi Kongre’nin kabul ettiği anlamına gelmiyor. Tasarının kabul edilmesi için Temsilciler Meclisi’nin de onayı gerekiyor.
Tasarının Temsilciler Meclisi Genel Kurulu’nda görüşülmesi için Temsilciler Meclisi Dışilişkiler Komitesi’nden geçmesi gerekiyor. Komite tasarının görüşmelerine başladı ancak henüz bir oylama yapılmış değil.
ABD basınında tasarının özellikle Cumhuriyetçilerin çoğunluğunu oluşturduğu Temsilciler Meclisi’nden geçmesinin zor olacağı görüşü öne çıkıyor. Washington Post’un Kongre üyelerinin açıklamaları ve eğilimleri üzerinden yaptığı tabloda hala çok sayıda üyenin kararsız olduğu karar verenlerin çoğunluğunun ise tasarıya karşı olduğu dikkat çekiyor.
No Comments
Only registered users can comment.
Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.
Write a comment