ABD Başkanı Donald Trump, ‘yüzyılın anlaşması’nı açıklayacak

ABD Başkanı Donald Trump, ‘yüzyılın anlaşması’nı açıklayacak

ABD Başkanı Donald Trump, Orta Doğu’ya barış getirmeyi hedefleyen “Yüzyılın Anlaşması” planını görüşmek üzere İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ve muhalefet lideri Benny Gantz’ı Beyaz Saray’a davet etti.

Trump, “Harika bir plan. Filistinliler başta negatif yaklaşabilir ama onlar için de iyi bir plan olduğunu görecekler” diye konuştu.

İSRAİLLİ LİDERLER WASHİNGTON YOLUNDA

ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, İsrail ziyareti sırasında hem Başbakan Binyamin Netanyahu’yu hem de Netanyahu’nun siyasi rakibi Mavi-Beyaz ittifakının lideri Benny Gantz’ı Beyaz Saray’a davet etmiş, iki siyasi liderin ziyaretinin 28 Ocak Salı günü gerçekleşmesi kararlaştırılmıştı.

Mike Pence, “Başkan Trump, bölgesel meseleler ve kutsal topraklardaki barış olasılığını görüşmek üzere Başbakan Netanyahu’yu Beyaz Saray’a davet etmemi istedi” ifadelerini kullanmıştı.

Pence ayrıca Netanyahu’nun talebi üzerine Mavi-Beyaz İttifakı lideri Benny Gantz’ı da çağırdığını duyurdu.

Pence ile görüşmesinin ardından konuşan Netanyahu ise Trump’ın Kudüs’ü “İsrail’in başkenti” olarak kabul ettiğini, işgal altındaki Suriye toprağı olan Golan Tepeleri’nin “İsrail’e ilhakını” tanıdığını hatırlatarak, ülkesinin ABD Başkanı’ndan “daha iyi bir dostu” olmadığını söyledi.

PLAN, ZİYARETTEN ÖNCE AÇIKLANACAK

Gazetecilerin Orta Doğu barış planının ne zaman açıklanacağı yönündeki sorularını yanıtlayan Trump, planın Netanyahu ve Gantz’ın Beyaz Saray ziyaretinden önce kamuoyuna duyurulacağını ifade etti.

Trump, aylardır üzerinde çalışılan ve geçen yılın sonunda tamamlandığı belirtilen plan için “Gerçekten işe yarayabilecek bir plan” dedi.

ABD Başkanı, Filistinli yetkililerle de heyetler düzeyinde temas halinde olduklarını ifade ederek, “Önümüzdeki dönemde de yeni görüşmeler olacak” dedi.

Geçen yıl Aralık ayında İsrail’deki siyasi belirsizlik nedeniyle Beyaz Saray’ın planının açıklanma tarihinin ertelendiği ifade edilmişti.

Trump’ın açıklayacağı planın kapsamı ve içeriği konusunda basına sızmış olan fazla bir bilgi bulunmuyor.

PLANIN MİMARI DAMADI KUSHNER

ABD Başkanı Trump, 2016’da göreve geldikten kısa bir süre sonra kızı Ivanka Trump’ın eşi Yahudi asıllı Jared Kushner’i Orta Doğu danışmanı olarak atamış, İsrail – Filistin sorununa kalıcı çözüm getirecek olan bir planın geliştirilmesi için de damadını görevlendirmişti.

Filistin yönetimi ise ABD Başkanı’nın İsrail’deki büyükelçiliği Kudüs’e taşıma kararı alarak İsrail – Filistin sorununda tarafını belirlemiş olduğu görüşünde ve açıklanacak barış planı taslağına şüpheyle yaklaşıyor.

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın “yüzyılın şamarı” olarak nitelendirdiği planın, bazı ekonomik yardımların dışında Filistin halkı lehine hiçbir şey içermediği iddia ediliyor.