Yeni Akit’in kaynağı ‘İslam düşmanı’ site
Yeni Akit gazetesinin bugün sürmanşetten verdiği ‘Gülen’in finansörü Yahudi vakıfları’ başlıklı haber de yalan çıktı. Gazetede Yahudi Vakfı diye anılan iki kuruluş da dev bilişim firmaları tarafından kurulan sosyal yardım kurumları. Yapılan yardım ise başarılı devlet okullarına yalnızca teknoloji alanında kullanılmak kaydıyla yapılan bir bağış. Üstelik yardım tutarı da Yeni Akit’in iddia ettiği gibi 180 milyon dolar değil 2 milyon dolar.
Yeni Akit’in haberde kaynak olarak gösterdiği web sitesinin ABD’de ‘İslam düşmanlığı’ ile tanınıyor olmasıysa dikkat çekici. Ünlü işadamı Bill Gates’i Müslümanlara yardım ettiği için ‘İslamcı’ ilan eden site, İslam karşıtı haber ve yorumlara geniş yer vermesinin yanı sıra, Müslümanlığı terörizmle bir tutmasıyla ünlü. Yeni Akit’in referans aldığı site, başbakan Erdoğan’ı da “Radikal İslam ve terörizme sempati duymak”la suçluyor.
Haberde, ABD’de faaliyet gösteren ‘Michael and Susan Dell Vakfı’ ile ‘Gates Vakfı’nın charter tarzı eğitim öğretim yapan Harmony Bilim Akademisi (Cosmos) okullarına 180 milyon dolar para verdiğini iddia ediliyordu. Ancak bu bilgi gerçeği yansıtmıyor. Dell Vakfın’ın Harmony okullarına yaptığı bağış tutarı sadece 2 milyon dolar. Vakfın gelir-gider tablosuna göre kurumun 2006 yılında yaptığı tüm yardımların toplamı ise 67 milyon dolar. Buna göre vakfın sadece Harmony Bilim Akademisi’ne 180 milyon dolar yardımda bulunmuş olması mümkün değil.
Michael and Susan Dell Vakfı ise, DELL bilgisayarları olarak bilinen ve Türkiye de dahil olmak üzere dünyanın bir çok ülkesinde kullanılan bilgisayarları üreten firmanın sahibi Michael Dell tarafindan kurulmus bir vakıf. Micheal Dell de Bill Gates gibi dünyanın bir çok yerinde başarı gösteren eğitim kurumlarına din, dil ve ırk farkı gözetmeden para yardımında bulunan bir kurum olarak biliniyor. Vakıf, eğitimdeki teknoloji kullanımının yaygınlaştırılması için Teksas’taki eğitim kurumlarına her yıl yardımda bulunuyor. Tek şart bu yardımların sadece teknoloji alanında kullanılması. Harmony Bilim Akademisi CEO’su Soner Tarım, aldıkları yardımların teknoloji alanın dışında kullanmalarının mümkün olmadığını söyledi. Haberde geçen ‘paralar farklı yerlerde kullanılıyor’ ifadesinin iftira olduğunu belirten Tarım, ABD’deki okulların yaptığı harcamaları tek tek belgelendirmesi gerektiğini hatırlattı. Tarım “Nitekim, bu yardımlar projektor, bilgisayar, akıllı tahta ve deney kitlerinde kullanılmak üzere harcandı.” dedi. Okullarının gösterdiği başarıyla ABD çapında dereceye girdiğine dikkat çeken Tarım, “Haber baştan sona kadar yalan ve iftira dolu. Amerika’da aldığınız bir kuruşun bile hesabını devlet sizden soruyor. Paraların başka yerlerde kullanılması mümkün değil.” diye konuştu.
İsmi geçen vakıfların haberde iddia edildiği gibi ‘Yahudi vakıfları’ olmadığı ve eğitimde başarılı olan tüm okullara yardım yaptığı bilinen bir gerçek. Ayrıca Charter tarzı okullar ABD’nin yarı resmi okulları ve bu okulların asıl sahipleri ise devlet. ABD genelinde birçok vakıf, ‘charter’ tarzı okullara istediği kadar yardımda bulunabiliyor.
No Comments
Only registered users can comment.
Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.
Write a comment