Yasadışı göçmen tartışması büyüyor

Yasadışı göçmen tartışması büyüyor

Amerika Gümrük ve Sınır Devriyesi’nin çalışmalarına rağmen, Meksika’dan Amerika’ya yasadışı giren kişiler birçok farklı yöntem kullanıyor.

10 yıl önce sınırı geçerek Teksas’a ulaşan Maya isimli kadın, “Yasal giriş yapmadığım için birçok sorun yaşayacağımı biliyordum. Aynı zamanda birçoğumuz belgesiz olmamıza rağmen hayatta ilerleme elde ettik” diye konuşuyor.

Maya kendisi gibi yasadışı göçmen olan kocasının arkasından Amerika’ya gelmiş. Çiftin 8 yaşındaki kızları Maryland eyaletinde doğmuş ve Amerikan vatandaşı. Bu yüzden de ailenin en büyük korkusu sınır dışı edilmek ya da hapse girmek.

Amerika’nın Sesi’nin haberine göre, Amerika Göçmenlik Reformu Federasyonu’ndan Dan Stein, yasadışı göçmenlerin sınır dışı edilmesi gerektiğini söylüyor. Stein, “Amerika’ya yerleşmek isteyen milyonlarca kişi var. Bunların kim olacağı kişilerin kendilerine bırakılamaz. Ekonomik durumunu geliştirmek isteyen herkesin gelmesine izin veremeyiz” diye konuşuyor.

Ancak Casa de Maryland adlı, Latin kökenlilerin haklarını koruyan dernekten George Escobar, kayıtsız göçmenleri toplu şekilde sınırdışı etme fikrinin saçmalık olduğunu söylüyor. Escobar’a göre, Bu insanlara yasal haklarının verilmesi, vatandaş olmaları hem masraflar açısından daha mantıklı hem de Amerikan ekonomisi için daha iyi.

Göçmenlik tartışmalarını daha da alevlendiren konulardan biri de “sığınak şehir” olarak adlandırılan kentlerin varlığı. Amerika’da 32 eyaletteki 276 kentte polis, bireyleri durdurup göçmenlik durumlarını kontrol edemiyor.

Stein, polisin ülkeye yasadışı yıllarla girdiğinden şüphelendiği kişileri sorguya çekebilmesi gerektiğini söylüyor.

Ancak Escobar, bunun polisin yetkilerini aşması anlamına geleceğini savunuyor. Escobar, “Federal göçmenlik yetkilileri ve yerel polis arasında işbirliği yersiz olur” diye konuşuyor.

Bu iki karşıt görüşlü kişinin üzerinde anlaştığı tek nokta, Amerikan göçmenlik sisteminin değişmesi gerektiği. Escobar, “Kesinlikle kapıları açıp herkesin dalgalar halinde gelmesine izin veremezsiniz. Göç eğilimlerini izlemeniz gerek” derken, farklı düşünen Stein, “Kaçakların ülkeyi terk ederek hukuka uyması gerekir. Ülkelerine döndükten sonra uygun vize programlarına başvurarak tekrar giriş yapmaları doğru olur” diye öneride bulunuyor.

Geçen yıl Başkan Barack Obama, başkanlık yetkisini kullanarak yasadışı göçmenlerin yarısının Amerika’da kalmasını sağlayan bir kararname çıkardı. Ancak buna muhalefet edenler, itirazlarını mahkemeye taşıdı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.