Uzmanlar Biden’in göçmenlik ile ilgili attığı adımları yetersiz buldu

Uzmanlar Biden’in göçmenlik ile ilgili attığı adımları yetersiz buldu

ABD eski Başkanı Donald Trump döneminde göçmenlerin sığınma talebileri işleme alınırken Meksika’da beklemelerini gerektiren politikası tekrar gündeme geldi. San Francisco merkezli Ethnic Media Services bugün 2023’te önemli göçmenlik reformu beklentileri hakkında yaptığı bilgilendirme toplantısında konuşan uzmanlar ABD Başkanı Joe Biden’in girişlerini yetersiz buldu.

Başkan Biden, görevdeki ilk 100 gün içinde politikayı sona erdirme sözü vermişti, ancak geçen hafta, göçmenlik belgeleri olmadan ülkeye girmeye çalışan göçmenlere daha sert cezalar uygulayarak kuralın genişletildiğini duyurdu.
Biden’ın önerisi ayrıca, insani şartlı tahliye programının bir parçası olarak Küba, Venezuela, Nikaragua ve Haiti’den 30.000 göçmenin her ay ülkeye girmesine izin veren bir politikayı da duyurdu. Eleştirmenler, bunun göç akışlarını ele almak için neredeyse yeterli olmadığını ve – dahası – kalıcı bir çözüm olmadığını söylüyor.
Haber brifinginde Teksaslı yargıç Andrew Hanen tarafından yasa dışı ilan edilen Çocukluk Çağına Gelenler İçin Ertelenmiş Eylem programı da ele alındı. Yeni DACA başvuruları işleme alınmayacaktır, ancak mevcut DACA alıcıları yenileme için başvurabilir.

ADİL İNSANCIL VE İŞLEVSEL YASA LAZIM

Göç Merkezi Direktör Yardımcısı Kerri Talbot bilgilendirme toplantısında yaptığı konuşmada 2023’te yönetim, Başkan Biden’ın başkanlık kampanyası sırasında ve ilk icra kararlarının birçoğunda tanımladığı adil, insancıl ve işlevsel göçmenlik sistemini inşa etmek için yasa kapsamındaki yükümlülükleriyle tutarlı olarak cesur ve ilerici adımlar atmaya devam etmesi gerektiğini belirtti. “Göçmenlik sisteminin yasal reformuna şiddetle ihtiyaç duyulmasına ve gecikmiş olmasına rağmen, kongrenin harekete geçmesi ihtimali zayıf” olduğunu belirten Talbot ” Anlaşmanın DACA alıcıları da dahil olmak üzere tahmini 2 milyon göçmen gence sağlayacağı bildirilen kritik korumalara rağmen, Senato’da yeni ortaya çıkan iki partili bir teklifin 117. Kongre’nin kapanış haftalarında gün ışığını bile görememesi, nasıl olduğunu vurguluyor. Anlamlı herhangi bir şey üzerinde anlaşmaya varmak yeni Kongre’nin işi olacak. Ne yazık ki göçmenlik ve insani koruma sistemlerimizin eksiklikleri, 2023’te 2022’de olduğundan daha az acil değil, özellikle de dünya genelinde yerinden edilmiş insanların sayısı ilk kez 100 milyonu aştığında ve Amerika Birleşik Devletleri’nin yardım için göçmenlere ihtiyacı var.”şeklinde konuştu.

Refakatsiz çocuklar, zihinsel engelli kişiler ve uygun olduklarında adil bir duruşma ve güvenli göçmenlik avantajları sağlamak için yasal desteğe ihtiyacı olan diğer kişiler dahil olmak üzere her nesir sahibi kişiye ve tüm savunmasız kişilere ücretsiz olarak hukuk danışmanlığı sağlamayı taahhüt edin.

Talbot’u önerileri ise şöyle;

”Yargı sürecini kolaylaştırarak ve yasaların gerektirmediği tüm politika ve uygulamaları sonlandırarak göçmenlik yığılmalarını azaltın.

Başlık 42 veya sığınmacıları engelleyen geçiş yasağı gibi politikaları reddedin.

Göçmenlerin ABD’ye ulaşması için yeni yasal yollar oluşturun.

Gözaltıları azaltın ve temel insan hakları standartlarını karşılamayan tesisleri kapatın.”

Aile Fonu Eş Mütevellisi Edward Kissam, Başlık 42 isimli tasarının yozlaşmış ve bilimsel olarak temelsiz olduğunu belirtti.

Güney sınırındaki 42 numaralı tasarı ile ilgili kamuoyu tartışması, öncelikle, oluşumunun yeterince incelenmeden göçü kontrol etmek için bir araç olarak kullanılmasının etkilerine odaklandı. Ekim 2022’de yayınlanan Koronavirüs Kriziyle ilgili Meclis Seçimi Alt Komitesi Raporu, CDC’nin Küresel Göç ve Karantina Bölümü Direktörü Dr. Martin Cetron’un “önerilen emrin ben veya ekibim tarafından hazırlanmadığı”, bunun yerine ” bize teslim edildi.”

Uzmanlar 42 numaralı tasarının sığınmacıları bloke ederken kamuoyunu manipüle etmek için bir araç olduğuna dikkat çekti.

Yeni plandaki Orta Amerika veya Güney Amerika’dan gelen sığınmacıların ABD sınırına gelmeden önce Meksika’da sığınma talebinde bulunmaları gerektiği şartı, vardıklarında ortadan kalktı.

Migration Policy Institute Politika Analisti Ariel G Ruiz Soto, Trump yönetiminin Eylül 2017’de DACA programını sona erdirme kararının ardından dava tuzağına düştüğünü belirtti. Soto” Şu anda, yalnızca fesih tarihinden önce DACA’ya sahip olan göçmenler statülerini yenilemek için başvurabilirler. Uzun bir temyiz dizisinin ardından Beşinci Devre Mahkemesi, Bölge Yargıcı Hanen’den Biden yönetiminin Ekim ayında yürürlüğe giren yeni DACA yönergelerini yayınlamasının esaslarını değerlendirmesini istedi. Yargıç Hanen’in kararı, sözlü tartışmalara kadar haftalar veya aylar içinde verilebilir.”şeklinde konuştu.

Öte yandan Mayıs 2018’de 700.000’den fazla alıcıdan Eylül 2022’de 590.000 alıcıya düşen DACA sahiplerinin sayısı 2018’den bu yana genel bir düşüş eğiliminde.