Related Articles
Ünlü âlim Fethi Hicazi: Gülen’in hayatının hiçbir karesinde terör görmedim
Dünyaca ünlü El-Ezher Üniversitesi’nde ders veren İslam âlimleri, Fethullah Gülen Hocaefendi ve Hizmet Hareketi ile ilgili önemli tespitlerde bulundu.
Ünlü İslâm âlimi ve müfessir Prof. Dr. Fethi Hicazi, “hayatının hiçbir karesinde terörü işaret eden hiçbir şey görmedim” dediği Gülen’i, “asrımıza Allah tarafından gönderilmiş bir lütuf, büyük bir İslam mütefekkiri” olarak gördüğünü söyledi. Aynı üniversitede ders veren bir başka âlim Prof. Dr. Ahmed Ali Rabii de, Gülen ve Hizmet Hareketi müesseselerinin şiddet değil, tam tersine bütün dünyaya ‘itidal’ aşıladığını dile getirdi. Prof. Rabii, Gülen’in hizmet metodunu “Hz. Peygamber’in (sav) hadislerinde belirtilen orta yol esası üzerine bina ettiğini” belirtti.
Los Angeles merkezli Spectra Media’ya konuşan iki İslam âlimi, Hizmet Hareketi’ni “İyi-kötü ayırt etmeden tüm insanlığı kucaklayan global bir hareket” olarak niteledi.
“Allahü teala nasıl ki bize gönderdiği resulleri ısmarlama insanlardan seçmiştir; aynen öyle de, onlardan sonra da öyle yiğitler seçmiş ki bizim üstadlarımız olmuşlardır.” diyen Prof. Dr. Hicazi, “Efendimiz (SAV), ‘âlimler, peygamberlerin varisleridir’ buyurmuştur. Allah’ın bize lütuflarından bir tanesi de asrımızın güzide âlimlerinden olan İslam mütefekkiri Fethullah Gülen’dir.” ifadesini kullandı.
HOCAEFENDİ’YE TERÖR İFTİRASINI ATANLARA ALLAH İDRAK VERSİN
Gülen’in kitaplarını okuduğunu ve arkadaşları ile yakından tanıştığını söyleyen Prof. Dr. Fethi Hicazi, “hayatının hiçbir karesinde bazılarının dillerine doladığı gibi terörü işaret eden hiç bir şey görmediğini” söyledi. Hicazi, “Biz onu hem Müslümanlar hem de gayrimüslimler nazarında böyle tanıdık. Bu zat öyle bir hayat yaşıyor ki, Elhamdüllilah, Allah ile sıkı bir irtibatta bulunuyor. Ve Rabbiyle olan sıkı irtibatı vesilesiyle etrafındaki insanların kalplerini telif ettiğini görüyoruz.” diye konuştu.
Gülen’in etrafında toplananlara baktığında, ilim ve ticaretle meşgul bu insanların Efendimiz’in sünneti ve hayatı doğrultusunda bir yaşam sürdüğünü söyleyen Hicazi, “Hocaefendi’nin onları Allah’a yakınlaştırmak ve huzura çıkmaya hazır hale gelmek için çabaladığını vurguladı. İşte biz Hocaefendi’yi böyle tanıdık ve eserlerinden hiçbirinde kendisine atfedilen terör ile alakalı en ufak bir işaret göremedik. Bu ithamları yapan diğerlerine de idrak ve anlayış lütfetsin.” dedi.
Gülen Hocaefendi’nin sadece İslam âleminde değil, 160 ülkede açılmasına vesile olduğu okullarla müspet bir intiba oluşturduğuna dikkat çeken Hicazi, “Biz onun şahsi ve içtimai hayatında sadece hayır gördük” dedi.
Ünlü İslam âlimi ve müfessir Prof. Dr. Fethi Hicazi, El-Ezher Üniversitesi’nde verdiği derslerin yansıra Ezher Camii’nde Hocaefendi tarafından kaleme alınan Sonsuz Nur kitabını ders olarak okutuyor.
PROF. RABİİ: GÜLEN’İN HAYATI, BÜTÜN TÖHMETLERİ BERTARAF EDİYOR
Gülen’in insanlara itidali tavsiye ettiğini ve onlara bu esas üzerine muamalede bulunduğunu belirten Prof. Dr. Ahmed Ali Rabii ise “Kitaplarını okuduğumuzda onun yöntemi ve şahsiyeti hakkında daha iyi bilgi sahibi oluruz. Eserlerinde daima nefsin terbiyesi ve İslami bir neslin yetiştirilmesi üzerinde durur. Daima insanlara iyi davranmayı ve onları güzel sözlerle hayra çağırmayı tavsiye eder ve daima insanın Allah’ın rızasına muvafık olan işler yapılması gerektiğini vurgular.” şeklinde konuştu.
Gülen için, “Tüm insanlığı (müslim, gayri müslim) evlatları gibi görür, kalplerinin telifi için uğraşır ve onları Allah’a itaatte topyekün bir araya getirmeye çalışır.” ifadelerini kullanan Prof. Dr. Hicazi, “Bunun ötesinde bir derdi yoktur. Açık konuşmak gerekirse, o inandığı şeyleri ameliyle ortaya koymuştur. İşte hayatı ortadadır ve tüm yaptıkları bu istikamettedir.” dedi.
Türkiye’de bir konuşmasını dinleme fırsatı bulduğunu aktaran Mısırlı âlim, Hocaefendi’nin “Benim hakkımda devlet kurup, sultanlık peşinde olduğumu söylüyorlar. Bunlar büyük iddialar; nerede ben, nerede bu iddialar!” ifadelerinden çok etkilendiğini kaydetti. Hicazi, bizzat Hocaefendi’nin yaşantısının “bütün töhmetleri bertaraf” ettiğini vurguladı.
Hocaefendi’nin dünya genelinde 1.600 okul ve İslami araştırma merkezi kurulmasına vesile olduğunu vurgulayan Prof. Dr Rabii, “Bu müsseseler ile insanlığı itidal yoluna çağırmakta, insanlara basiret yolunu göstermekte ve onlara ilim sunmaktadır” diye konuştu.
İNSANLARI ALLAH’A, İLİM VE HİKMETLE DAVET EDEN BİR İSLAM MÜTEFEKKİRİ
Profesör Rabii, Gülen için “İnsanları Allah’a ilim ve hikmetle davet eden bir İslam mütefekkiri” nitelemesinde bulunarak, “Bu zat hizmet metodunu ortaya koymuş ve bunu da Efendimiz’in (sav) hadislerinde belirtilen orta yol esası üzerine bina etmiştir.” dedi.
Fethullah Gülen Hocaefendi’nin insanlara itidali yoluna tavsiye ettiğini ve onlara bu esas üzerine muamelede bulunduğunu belirten Prof. Dr. Rabii, “Kitaplarını okuduğumuzda onun yöntemi ve şahsiyeti hakkında daha iyi bilgi sahibi oluruz. Eserlerinde daima nefsin terbiyesi ve İslami bir neslin yetiştirilmesi üzerinde durur. Daima insanlara iyi davranmayı ve onları güzel sözlerle hayra çağırmayı tavsiye eder ve daima insanın Allah’ın rızasına muvafık olan işler yapılması gerektiğini vurgular.” şeklinde konuştu.
BİZ HİZMET’TE ASLA YALAN VE AŞIRILIK GÖRMEDİK
Hizmet hareketini “tüm insanlığı kucaklayan global bir hareket” olarak tanımlayan Prof. Dr. Rabii, böylece Batı ve Doğu medeniyetlerini kucaklayacak “aydınlık bir medeniyet telakkisi” ortaya koyduklarını ifade etti.
Hocaefendi’nin kitaplarını okuyarak, fikirlerini mütalaa ettiklerini ve ortaya koyduğu hizmet metodu çerçevesinde arkadaş ve talebelerinin tavırlarını yakından tetkik ettiklerine dikkat çeken El-Ezher profesörü, “Biz onlarda bütünüyle hayır ve iyilik gördük. Biz onlarda asla yalan, mübalağa ve aşırılık görmedik ve bu dosdoğru İslami itidal yolundan saptıklarına da asla şahit olmadık.” ifadelerini kullandı.
Prof. Dr. Rabii, Hizmet gönüllülerinin organize ettiği insani yardım kurumlarının yaptığı yardımların tüm İslam âlemine ulaştığına da dikkat çekti.
No Comments
Only registered users can comment.
Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.
Write a comment