Related Articles
Tiktok, ABD’ye rest çekti: Satmıyoruz
Çinli ByteDance şirketi TikTok’u ABD’de satma planlarını yalanladı. Daha önceki ByteDance’in uygulamayı güçlü algoritması olmadan satmayı planladığı öne sürülmüştü. TikTok’un satılmaması halinde ABD’de yasaklanmasını öngören bir yasa geçtiğimiz hafta ABD meclisinden geçmiş, Çarşamba günü Biden tarafından onaylanmıştı.
Şirketten yapılan açıklamada “ByteDance’ın TikTok’u satmak gibi bir planı yok” denilirken ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’in bu haftaki Çin ziyaretinde konu gündeme gelmiş, Çin tarafı ABD’nin Çin’in gelişimine olumlu bakmadığı ve ancak bu temel sorun çözüldüğünde ilişkilerin gerçekten istikrara kavuşabileceğini belirtmişti.
Daha önce ABD’de çıkan haberlerde ByteDance’ın TikTok’u, kullanıcılara video öneren güçlü algoritma haricinde ABD içinde satmayı düşündüğünü bildirmişti. TikTok, ABD’de toplanan verilerin başka ülkelere transfer edilmesinin önüne geçmek için verileri ABD içinde depolayacak olan “Project Texas” için yaklaşık 1,5 milyar dolar harcadığını vurgularken ABD’li yetkililer sosyal medya platformunun Çinli şirket ByteDance’in kontrolünden tamamen çıkmasını istiyor. TikTok CEO’su Shou Zi Chew ise ABD’de kabul edilen yeni yasaya karşı yargı yoluyla mücadele edeceklerini söyledi.
2020 yılında Trump da başkanlığının son yılında ABD’de TikTok’u yasaklamak için harekete geçmişti. Biden yönetiminde kabul edilen kanuna göre ByteDance şirketine TikTok’u satmak için 9 ay süre verildi. Devam eden bir satış görüşmesi olması halinde sürenin 3 ay daha uzatılabileceği bildirildi. ByteDance uygulamayı satmadığı takdirde TikTok, Apple ve Google’ın ABD’deki uygulama mağazalarından çıkarılacak.
TikTok’un ifade özgürlüğü hakkını garanti altına alan Anayasanın Birinci Maddesi temelinde yasaya itiraz etmesi beklenirken, TikTok’un 170 milyona yakın ABD’li kullanıcısından bazılarının da yasal işlem başlatacağı belirtiliyor.
ABD ve diğer Batılı yetkililer, Çinli yetkililerin TikTok üzerinden veri toplama, kullanıcılar hakkında casusluk yapma ve propaganda yayma gibi amaç ve eylemlerinin olduğunu iddia ederken Çin tarafı ve şirket iddiaları reddediyor.
TikTok ayrıca ByteDance’ın Çinli kurucusunun şirkettin hisselerin yüzde 20’sine sahip olduğunu, diğer yüzde 20’nin dünyanın çeşitli yerlerindeki çalışanlara ait olduğunu, hisselerin kalan yüzde 60’ının aralarında ABD şirketlerinin de bulunduğu kurumsal yatırımcılara ait olduğunu iddia ediyor. TikTok, ByteDance şirketinin beş yönetim kurulu üyesinden üçünün de Amerikalı olduğunu vurguluyor.
Çin’in sadece ABD’de değil Avrupa’da da casusluk faaliyetleri tepki topluyor. Pazartesi günü Almanya ve İngiltere’de Çin için casusluk yaptıkları suçlamasıyla birçok tutuklama olmuştu.