Related Articles
Ricciardone: Gazetecilere yönelik baskılar bezdiriyor
2011-2014 yıllarında ABD’nin Türkiye büyükelçiliğini yapmış, önemli düşünce kuruluşu Atlantik Konseyi’nin Başkan Yardımcısı Francis Ricciardone, Türkiye’de gazetecilere yönelik resmî ve gayri resmî baskıların “Türk demokrasisinin istikrarı, gelişimi ve kuvvetine inanan herkesi bezdirdiğini” söyledi.
Today’s Zaman Genel Yayın Yönetmeni Bülent Keneş’in attığı ‘tweet’ler yüzünden tutuklanması ile kendisini bir kez daha somut biçimde gösteren basına ve gazetecilere yönelik baskılara dünyadan tepkiler sürüyor. ABD’nin eski Türkiye Büyükelçisi Francis Ricciardone, gazetecilere reva görülen muamelelerin Türk demokrasisini önemseyenleri “bezdirdiğini” söyledi.
Zaman’ın Keneş’e tutuklama kararı hakkındaki görüşlerini sorduğu Ricciardone, basın mensuplarına baskının iki kanaldan geldiğine işaret ederek, bunları “resmi eylemler” ve “gayr-ı resmi olduğu varsayılan haydutluk” olarak isimlendirdi. Eski büyükelçi şöyle konuştu: “Genel olarak, bugünlerde Türkiye’de meşru medya çalışanlarına karşı resmi eylemler ya da medya şahsiyetlerine karşı gayr-ı resmi olduğu varsayılan haydutluk şeklinde yaşandığını gördüklerimiz, Türk demokrasisinin istikrarı, gelişimi ve kuvvetine inanan herkesi bezdiriyor.” Üç yıldır sürdürdüğü büyükelçilik görevini 2014 Eylül’ünde tamamlayan Ricciardone, şu an ABD’nin en önemli düşünce kuruluşlarından Atlantik Konseyi’nin (Atlantic Council) başkan yardımcılığını yapıyor.
Keneş hakkında değişik tarihlerde attığı 14 tweet nedeniyle ‘cumhurbaşkanına hakaret’ soruşturması açılmış, perşembe günü 4. Sulh Ceza Hakimliği’ne ifade veren Keneş adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı. Savcı Umut Tepe’nin Keneş’in tweet atmayı sürdürmesini gerekçe göstererek karara itiraz etmesi üzerine ise hakkında tutuklamaya yönelik yakalama kararı çıkartılmıştı. Cuma akşam tekrar gözaltına alınan tecrübeli gazeteci, geceyi Emniyet’te nezarette geçirdikten sonra cumartesi öğlen saatlerinde tutuklanarak Metris Cezaevi’ne konulmuştu. Dünyanın değişik ülkelerinden siyasetçi, sivil toplum yöneticisi ve gazeteciler Keneş’in maruz kaldıklarına tepki seli oluşturmuşlardı.
‘Şaşırtıcı değil’
Zaman’ın bu bağlamda değerlendirme istediği ABD’nin bir diğer önemli düşünce kuruluşu Dış İlişkiler Konseyi’nin (Council on Foreign Relations) Türkiye ve Ortadoğu uzmanlarından Steven Cook da tutuklamanın kendisini şaşırtmadığını, bu tür baskıların AKP stratejisine yabancı olmadığını söyledi. “Maalesef Keneş’in tutuklanması hiç de fazla şaşırtıcı değil. Bu AKP’nin siyasi kontrolü sağlama stratejisi haline geldi. Bu tür otoriter taktiklerin partinin çekirdek seçmeninde işe yaradığını biliyoruz ancak AKP’nin basın özgürlüğüne toptan ilgisizlik göstererek nasıl tekrar oy kazanacağı merak konusu.” dedi.
Cihan Haber Ajansı’na konuşan İngiltere Gazeteciler Birliği (NUJ) Temsilcisi Barry White da 1 Kasım yaklaştıkça basına saldırıların da arttığına dikkat çekti, bunun da gazetecileri korkutmak amacı taşıdığını vurguladı. Bu saldırılar karşısında bağımsız olması ve ifade hürriyetini savunması gereken mahkemelerin de sınıfta kaldığını belirtti. 38 bin üyesiyle İngiltere’nin en büyük gazeteciler birliği olan NUJ, ayrıca dünyanın en eski gazeteci örgütleri arasında yer alıyor.
No Comments
Only registered users can comment.
Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.
Write a comment