Obama’nın Asya turu salı günü başlıyor

Obama’nın Asya turu salı günü başlıyor

ABD Başkanı Barack Obama, Japonya, Güney Kore, Malezya ve Filipinler’i kapsayan Asya turuna Salı günü başlıyor. ABD’nin son dönemde Asya-Pasifik’e verdiği öneminin bir yansıması olarak gösterilen gezi 8 gün sürecek.

Obama, ilk ziyareti bölgedeki en büyük müttefiki Japonya’ya yapacak. Japonya Başbakanı Şinzo Abe ile bölgesel meseleler ve Trans-Pasifik Ortaklığı konusunu görüşecek. Daha sonra Güney Kore’ye geçecek Obama’nın öncelikli konusu bu ülke ile ABD arasında yapılması planlanan Serbest Ticaret Anlaşması olacak.

Obama, Malezya ve Filipinler’in devlet liderleri ile diplomatik, ekonomik ve güvenlik işbirliği meselerini ele alacak. Malezya ziyaretinin bu ülkeye 48 yıl sonra ilk kez bir ABD başkanının gidiyor olması sebebiyle ayrı önem taşıdığı ifade ediliyor. ABD Başkanı’nın gezi programında kutsal mekan ziyaretleri de yer alıyor. Obama, Tokyo’da Meiji Tapınağı’nı, Malezya’nın başkenti Kuala Lumpur’da ise ünlü Ulusal Cami’yi ziyaret edecek.

DÖRT ÜLKENİN DE ÇİN İLE ‘ADA’ UYUŞMAZLIĞI VAR

Öte yandan Obama’nın ziyaret edeceği dört ülkenin de Pekin yönetimi ile adalar üzerinden toprak sorunu yaşaması dikkat çekici bir ayrıntı olarak gösteriliyor. Uzmanlar Asyalı liderlerin, bölgede tansiyonun artması halinde Obama’nın kendilerine destek vermeye olan isteğini ölçeceğini belirtiyor.

Rusya’nın ABD’nin tepki göstermesine rağmen Kırım’ı Rus toprağı ilan etmesi, Obama’nın Suriye’deki kimyasal saldırılardaki tutumunun ‘geri adım’ olarak algılanması bölgedeki ülkelerin ABD’ye olan güvenini sarsmış olabileceği ifade ediliyor.

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.