Related Articles
Medya ve şirketlere baskı G20’de Türkiye’nin önüne gelecek
G20 liderler zirvesi 15 Kasım’da Antalya’da yapılacak. Zirvede yatırım ortamının iyileştirilmesinden basın özgürlüğüne, Türkiye’nin IŞİD ile mücadelesinden mülteci krizine kadar birçok mesele konuşulacak. Uzmanlar, zirvede diplomatik meselelerin yanı sıra ekonomi başlıklarının da müzakere edileceğini belirtiyor.
-Dünya ekonomisinin yüzde 90’ının temsil edildiği 10’uncu G20 zirvesi Türkiye’nin dönem başkanlığında 15 Kasım’da Antalya’da toplanıyor. Liderlerin ajandasında ise küresel yatırım ortamının iyileştirilmesi, Amerikan Merkez Bankası FED’in faiz artırımı ve mülteci krizi var. Zirveye ekonomiden ziyade diplomatik meselelerin damga vuracağını belirten uzmanlar, Türkiye’nin IŞİD ile mücadelesi, basına yönelik baskı ve mülteci krizinin konuşulacağına dikkat çekiyor. Zirvede yolsuzlukla mücadele de konuşulacak. Kamu ihalelerinde daha açıklık prensibi üzerinde çalışılacak.
Türkiye’nin zirveye ev sahipliği yapmasının önemli olduğunu belirten uzmanlar, Türkiye’nin demokratik hukuk kurallarına uygun reformları yapacağını uluslararası düzeyde deklare ederek, uyarıları dikkate alması gerektiğini söyledi. Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi Direktörü Prof. Dr. Seyfettin Gürsel, G20’nin Türkiye açısından önemini değerlendirdi. Avrupa’nın mülteci krizinde Türkiye’nin konumunun farkında olduklarını belirten Gürsel’e göre Türkiye’nin AB ile müzakerelere başlayabilmesi için AB yetkililerinden gelen basın, hürriyet ve mülkiyet hakkına ilişkin uyarıları dikkate alması gerekiyor. Gürsel, görüşmelerde bu konuların Türk yetkilileri ile görüşüleceğini belirtti.
REFORMLAR YAPILMAZSA TÜRKİYE G20’DEN ÇIKARILABİLİR
Dünyadan 3 bin basın mensubunun takip edeceği G20 zirvesinde Türkiye’de son dönemde artan basına yönelik baskıların konuşulacağını belirten ekonomist Süleyman Yaşar, “Türkiye bunu fırsata çevirmeli. Küresel düzeyde dünyanın en büyük ekonomilerine yeniden hukuk devletinin tahsis edilmesi için gerekli reformları yapacağını deklare etmeli.Yabancı yatırım ortamını iyileştireceğini ve bu konuda ne tür önlemler yaptığını küresel güçlere açıklamalı. Aksi takdirde Türkiye G20 içinden çıkarılabilir.”dediYaşar, son 2 yılda yapılan hukuksuz uygulamaların yabancı yatırımcıyı ürküttüğünü ve 64 milyar dolar yabancı yatırımın ülkeden çıktığını söyledi. Bu girişimlerin G20 ülke kararıyla uyumlu olmadığını belirten Yaşar, ikili görüşmelerde bunun Türkiye’nin önüne geleceğini söyledi.
G20’YE KİMLER KATILACAK?
G20’ye ABD Başkanı Barack Obama, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Almanya Başbakanı Angela Merkel’in yanı sıra Arjantin, Avustralya, Brezilya, Endonezya, Çin, Fransa, Güney Afrika, Güney Kore, Hindistan, İngiltere, İtalya, Japonya, Kanada, Meksika, Suudi Arabistan liderleri ile Avrupa Birliği Komisyonu başkanı katılacak. Ev sahibi Türkiye zirvede Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından temsil edilecek. Zirvede Azerbaycan da, ev sahibi Türkiye’nin davetlisi olarak yer alacak. Toplam 12 bin kişinin Türkiye’ye geleceği toplantı kapsamında 60 toplantı gerçekleştirilecek.
No Comments
Only registered users can comment.
Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.
Write a comment